In de nieuwe bibliotheek van Zeist kom je niet alleen voor een boek

ZEIST - Staand voor een greenscreen geeft wethouder Marcel Fluitman een virtuele robot een high five. De cameraman van Slotstad RTV filmt het geheel, terwijl er in de nieuwe radiostudio een interview wordt opgenomen met een bezoeker van de nieuwe bibliotheek. Vanuit het leescafé slaat een andere man het geheel gade. Je zou bijna vergeten dat je in de vernieuwde bibliotheek van Zeist ook gewoon ouderwets een boek kan lenen.
Wethouder Marcel Fluitman geeft een virtuele robot een high five.
Wethouder Marcel Fluitman geeft een virtuele robot een high five. © RTV Utrecht / Peter Huting
"Een bibliotheek is allang niet meer alleen bedoeld voor het lenen van boeken", vertelt directeur Bonne Westdorp. "Een bibliotheek is vooral bedoeld voor de ontwikkeling van de burger om zelfstandig te kunnen blijven participeren. Taal is natuurlijk belangrijk. Maar onze bezoekers leren bij ons ook om de middelen te gebruiken waarmee onder andere de overheid de burgers bereikt."
En die ontwikkeling begint al heel vroeg. Een groepje jonge kinderen van een jaar of acht, is druk bezig om een eenvoudig robotje te programmeren. De kinderen komen zo al vroeg in aanraking met de taal van het programmeren. "Het is heel belangrijk om kinderen in aanraking te laten komen met taal, maar ook met technieken die er nu zijn", vertelt wethouder Fluitman. "En niet alleen kinderen. We moeten ook ouderen laten zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. En dat kan in dit nieuwe Medialab."
Voor kinderen is er veel meer te doen dan lezen in een boek.
Voor kinderen is er veel meer te doen dan lezen in een boek. © RTV Utrecht / Peter Huting

Lokale omroep

Naast de nieuwe media is er in de nieuwe bibliotheek ook ruimte voor oude media. De lokale omroep van Zeist en Bunnik, Slotstad RTV, heeft een eigen kantoor en radiostudio in het pand. Door een groot raam zien bezoekers precies waar de journalisten mee bezig zijn.
Bodes de Vries is voorzitter van de lokale omroep en is helemaal in zijn nopjes met zijn nieuwe plek. "Ik ben er heel blij mee dat het allemaal zo mooi en ook zo zichtbaar is." Medewerkers speculeren alvast of ze de komende tijd meer aanmeldingen zullen ontvangen van inwoners van Zeist en Bunnik die vrijwillig voor de omroep komen werken.
In de nieuwe bibliotheek van Zeist kom je niet alleen voor een boek

Oud V&D pand

Het leek er nog even op dat de bibliotheek, samen met de muziekschool en het kunsthuis in het voormalige V&D pand in Zeist zou komen. Maar dat bleek niet haalbaar, vertelt wethouder Fluitman: "Studies wezen uit dat het financieel gewoon niet kan. Ik vind dat heel spijtig, want het zou een hele mooie optie zijn geweest. Maar als het financieel niet haalbaar is, moet je er helaas mee stoppen."

Studieplekken

Voor studenten aan de Utrechtse universiteit en hogescholen is er ook ruimte in de bibliotheek. Al jaren klagen studenten dat er in Utrecht te weinig studieplekken zijn. En nu de prijzen van een studentenkamer de pan uit rijzen, vestigen steeds meer studenten zich in Zeist. "Daar hebben we op ingespeeld", vertelt directeur Westdorp. "We kregen twee jaar geleden al signalen dat er steeds meer studenten uit Utrecht in Zeist komen wonen. We hebben nu voldoende ruimte, dus ze zijn van harte welkom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.