Restaurant Karel 5 haalt topchef Leon Mazairac binnen

© Angeliek de Jonge
Utrecht - Restaurant Karel 5 in Utrecht heeft een nieuwe chef-kok: Leon Mazairac. Hij volgt Vito Reekers op die aan de slag gaat in het vernieuwde Polman’s Huis.
De 41-jarige Mazairac geldt als één van de beste koks van zijn generatie en kookte jarenlang bij Podium in Utrecht. Daarna ging hij naar restaurant DeZusters in Maarssen en begin dit jaar koos hij voor een culinair avontuur in Orlando.
Karel 5 is het restaurant van Grand Hotel Karel V. In 2013 verloor de zaak haar ster en sindsdien zit Utrecht zonder Michelinrestaurant. Mogelijk kan Mazairac hierin verandering brengen als chef de cuisine.
"We zijn bijzonder trots om Leon Mazairac te mogen verwelkomen als culinair boegbeeld", reageert directeur Leo Hollman. "Leon behoeft natuurlijk weinig tot geen introductie in het Utrechtse als oud chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Podium. Het is dan ook gewoon een heel natuurlijke combinatie."
"Wat een bijzonder mooi moment om de cirkel eindelijk rond te maken", zegt Mazairac over zijn 'transfer'. "Na tien jaar dagelijks restaurant Podium op hoog niveau te draaien, heb ik er daarna bewust voor gekozen een aantal succesvolle concepten te ondersteunen in binnen- en buitenland. Nu keer ik terug naar 'mijn stad', ik ben nu eenmaal een Utregs jochie."
De kans om in Karel V aan de slag te gaan, grijpt hij met beide handen aan. "Jarenlang liep ik hier langs en vaak dacht ik: hier wil ik ooit een keer de scepter zwaaien. Nu is het tijd om mijzelf weer te bewijzen. Op mijn eigen manier met enthousiaste en energieke mensen om mij heen. Ik sta gezond gespannen aan de startlijn om per 1 oktober te gaan stralen van geluk en wacht graag iedereen op in restaurant Karel V waar ambitie, grandeur en vooral plezier samengaan."
Mazairac is van plan om zijn werkwijze voort te zetten in Restaurant Karel 5. Dat wil volgens hem zeggen: begrijpelijk en puur koken. "Met beperkte ingrediënten maar met producten van uitmuntende kwaliteit van kleine producenten die ik al jaren persoonlijk ken. De gerechten zijn complex in hun eenvoud. Ik vind het mooi als mensen zich mijn gerechten herinneren. Daar heb je geen grote ingrediëntenlijst voor nodig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.