Wie springt in gat van Solidarity Kitchen? Raad wil opheldering over gratis maaltijden

© RTV Utrecht
UTRECHT - Meer dan 18.000 gratis maaltijden verzorgen tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. Dat deed politiek cutureel centrum ACU met de Solidarity Kitchen. Het is niet onopgemerkt gebleven en Utrechtse raadsleden willen weten hoe het ervoor staat met de maaltijdvoorzieningen voor voornamelijk dak- en thuislozen nu de Solidarity Kitchen gestopt is.
"Er is heel veel waardering voor de ACU die 100 tot 120 maaltijden per dag hebben uitgedeeld aan mensen die het nodig hebben. Maar het roept natuurlijk wel de vraag op hoe het kan dat er meer dan honderd mensen op af komen", aldus Rick van der Zweth, raadslid van de Partij van de Arbeid in de stad.
Het maakte hen niet uit. Als je eten nodig had, kon je er terecht
Raadslid Rick van der Zweth
Sinds de eerste dag van de lockdown is er iedere dag voornamelijk plantaardig gekookt. Vorige week werd de laatste gratis maaltijd gemaakt. Van der Zweth: "Arbeidsmigranten of ongedocumenteerden. Het maakte hen niet uit. Als je eten nodig had, kon je er terecht."

Gratis maaltijd

Het succes van de Solidarity Kitchen werpt ook vragen op. Want hoe verstandig is het om gratis maaltijden zonder enige vorm van eigen bijdrage of andere eisen aan te bieden? Volgens de PvdA dient het initiatief ook als inspiratie.
"Hoe kunnen wij de voedselvoorziening voor onze stad zo oprichten net als Solidarity Kitchen, zodat we er geen eisen aan stellen? Bijvoorbeeld geen budget of eigen bijdrage vragen en iedereen daarmee helpen. Kunnen wij dat als gemeente ook zo doen?", vraagt Van der Zweth zich af.
Om de kwestie onder de aandacht te brengen heeft de PvdA'er samen met raadleden van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren schriftelijke vragen gesteld. Verantwoordelijk wethouder Van Ooijen heeft al aangegeven in gesprek te willen met ACU en daar is Van der Zweth blij mee: "Corona of niet, mensen hebben die maaltijden nodig. We moeten kijken wat er nu nodig is, ook voor dak- en thuislozen die anders geen normale maaltijd kunnen krijgen.
PvdA: ''Corona of niet, de maaltijden zijn nodig"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.