RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van brandstichting en verduistering verdachte boer Gert S. boekt kleine overwinning in strafzaak

1/3
'T GOY/WERKHOVEN - Een kleine overwinning voor de Werkhovense boer Gert S., die wordt verdacht van brandstichting, oplichting, verduistering en witwassen. De rechtbank besliste vandaag tijdens een tussenzitting in de strafzaak tegen S. dat vier nieuwe getuigen mogen worden gehoord. Die zouden de boer volgens zijn advocaat kunnen vrijpleiten. Eerder werd het horen van deze getuigen afgewezen, omdat ze niet relevant zouden zijn.

Vandaag werd ook duidelijk dat het onderzoek nog heel lang gaat duren. De rechtbank gaat ervanuit dat de zaak op zijn vroegst in april volgend jaar inhoudelijk kan worden behandeld. Naast het horen van de getuigen wordt volgens het Openbaar Ministerie ook nog gewacht op een rapport over het sporenonderzoek van het NFI en op een rapport van een onafhankelijke brandexpert.


Gert S. kwam in het nieuws, nadat eind 2018 maar liefst vijf keer brand uitbrak in stallen en de woning op zijn erf in Werkhoven. Dat zorgde in de omgeving voor grote onrust. De politie reed extra surveillancerondes en S. zelf huurde een beveiligingsbedrijf in dat zijn eigendommen bewaakte. Ondanks alles bleven er branden ontstaan. In december 2018 werd S. aangehouden, op verdenking van brandstichting. Hij zat korte tijd vast.

Brandstichting en verduistering
Het bleef rustig rond S. tot op 16 juni vorig jaar brand uitbrak in zijn huis aan het Groenedijkje in 't Goy. Voor deze brand zat S. maandenlang in voorarrest. Daarnaast legt het OM hem nog twee brandstichtingen uit 2018 ten laste: in de kelder van zijn woning in Werkhoven en in een huis in Wijk bij Duurstede. Hij wordt sinds vorig jaar ook verdacht van oplichting en verduistering. S. zou een half miljoen euro hebben geleend om voor zijn bedrijf hooi en stro te kopen. Dat geld werd volgens het OM echter gebruikt voor de aankoop van een pand.

Tenslotte zou de boer 75.000 euro hebben witgewassen via een handel in schade-auto's in Polen. Daar zou ook een Poolse medewerker van hem bij betrokken zijn geweest. Volgens de verdediging gaat het om een lening aan de Pool, die via een omweg werd terugbetaald. Deze Marek O. zou ook meer weten over de brandstichtingen. De verdediging hoopt hem dan ook nog als getuige te kunnen horen.

 Boer Gert S. bekijkt de smeulende puinhoop na een van de branden bij zijn bedrijf in Werkhoven Boer Gert S. bekijkt de smeulende puinhoop na een van de branden bij zijn bedrijf in Werkhoven | Foto: RTV Utrecht

Vuurbal en blauwe auto
Een van de getuigen die nu van de rechtbank mogen worden gehoord, is de buurvrouw van het pand aan de Wijkersloot, tussen Cothen en Wijk bij Duurstede. Zij zou een vuurbal uit de woning hebben zien komen, ruim een uur nadat S. daar was vertrokken. Ook zou een verdachte blauwe auto bij het huis zijn weggereden toen de brand uitbrak. Mogelijk zat in die auto de werkelijke brandstichter, stelt de verdediging.


Een andere getuige is de zwager van de ondernemende boer, die samen met hem de begroting opstelde en volgens de verdediging kan uitleggen dat er van verduistering geen sprake was. Het geld dat door een investeerder voor het inkopen van hooi en stro werd uitgeleend, werd als een soort kortdurend overbruggingskrediet gebruikt voor aankoop van een pand. S. was vrij om dat te doen, zegt zijn advocaat Vis.

Rechtbank is moedig en nieuwsgierig
Gert S. was vandaag zelf in de rechtbank in Utrecht aanwezig. Hij zag er vermoeid uit, maar zei dat het naar omstandigheden goed met hem gaat. Over het aanhoudende verzet van het OM tegen het horen van zijn getuigen zei hij: "Het is best wel frustrerend, omdat mij de kans wordt ontnomen om te bewijzen dat ik die dingen niet heb gedaan."

Advocaat Tim Vis, die het OM eerder betichtte van tunnelvisie, vond het dan ook moedig dat de rechtbank vandaag besloot de getuigen toch te horen. Volgens hem is de rechtbank nieuwsgierig en wordt daarmee een duidelijke stap genomen naar het vinden van de oorzaak van de brand en de echte dader.

Een definitieve datum voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen boer Gert S. is nog niet gepland. Dat gebeurt als alle verhoren en onderzoeken zijn afgerond. De rechtbank zal daar dan twee dagen voor uittrekken.

UNieuws: rechtbankverslaggever Riks Ozinga over de zaak rond Gert S.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -