Geen raadsonderzoek naar Wolfsen

PROVINCIE UTRECHT - Er komt geen onderzoek naar de perscontacten van burgemeester Wolfsen.
Een motie van D66 voor zo'n raadsonderzoek werd verworpen. De partij wilde dat de gemeente een zuiver communicatiebeleid formuleert die de persvrijheid in Utrecht waarborgt. ChristenUnie, CDA, VVD, PvdA en Burger en Gemeenschap stemden tegen.
Tijdens het spoeddebat over zijn ingrijpen bij huis-aan-huisblad Ons Utrecht bood Wolfsen wel zijn excuses aan.

OPLAGE VERNIETIGD

De burgemeester was niet blij met een artikel dat zou worden gepubliceerd in de krant en belde met de hoofdredacteur. Wolfsen ving bot en belde met de uitgever van Ons Utrecht, Holland Combinatie, met de vraag de feiten in het artikel nogmaals te checken.
De uitgever besloot Ons Utrecht te herdrukken zonder het artikel over de burgemeester. Het gewraakte artikel in Ons Utrecht ging over de pensionkostenvergoeding die Wolfsen kreeg.

EXCUSES

Tijdens het debat noemde Wolfsen persvrijheid en integriteit kernwaarden van de democratie. "Als ik de indruk heb gewekt dat ik iets wil afdoen aan die waarden, dan spijt het me zeer."
Wolfsen vindt dat hij de uitgever niet had moeten bellen met het verzoek nog eens naar het gewraakte artikel te kijken: "Maar, vragen om goed onderzoek is een redelijk verzoek. Zeker bij een dergelijk artikel, dat bij 120.000 huishoudens op de mat zou vallen."
Wolfsen vertelde aan medewerkers van Ons Utrecht dat andere media, onder andere AD/UN, ook onderzoek deed naar zijn pensiononkostenvergoeding. "Daaruit bleek dat alles keurig in orde was." Wolfsen wilde Ons Utrecht wijzen op de bevindingen van de collega-journalisten.
Wolfsen onderstreepte in het debat dat hij heeft gebeld met de journalist, de hoofdredacteur en de uitgever om het artikel uit de krant te houden. "Ik heb gevraagd de publicatie een week uit te stellen. In die tijd zou Ons Utrecht de feiten nog eens kunnen checken."

KOFFIE

Wolfsen zegt zijn relatie met de pers te willen herstellen. "Ik zal rustig, nuchter en zorgvuldig omgaan met journalisten." De burgemeester van Utrecht vreest geen koffie meer te kunnen drinken met een journalist. "Misschien is zelfs dat wel verdacht."
De hoofdredacteur van Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, is bij het debat aanwezig. De journalist die het artikel schreef, Wouter de Heus, is niet in de raadszaal.

Spoeddebat over burgemeester Wolfsen
U Vandaag live bij het stadhuis
VVD-kamerlid Willibrord van Beek over de rel rond Wolfsen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.