CDA Utrecht: "Burgemeester weer in ambtswoning"

UTRECHT - Utrecht moet weer een ambtswoning voor de burgemeester kopen. Dat zei fractievoorzitter Eiko Smid van het CDA na het spoeddebat over de krantenrel rond burgemeester Wolfsen.
Wolfsen bood donderdag zijn excuses aan, omdat een kritisch stuk over zijn woonkostendeclaratie uit huis-aan-huisblad Ons Utrecht werd gehaald na een telefoontje van hem met de uitgever. "Misschien moeten we de ouderwetse ambtswoning weer van stal halen," zei Smid voor de camera van RTV Utrecht. "Dan heb je ook geen gedonder meer over waar iemand woont en wat de kosten daarvan zijn."
Smid vind ook dat er duidelijke regels voor huisvesting en kosten van de burgemeester moeten komen, zodat daar geen discussie meer over is. Bekijk hieronder een reportage over de reacties na het spoeddebat.
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zou het een goed idee vinden als gemeenten weer een ambtswoning kopen voor hun burgemeester. Dat zei ze later in het televisieprogramma Pauw & Witteman.
Ter Horst wees er op dat inmiddels 37 burgemeesters zitten met dubbele woonlasten rond de verhuizing naar hun nieuwe gemeente. Dat kost veel geld en leidt soms tot problemen en commotie zoals bij de afgetreden burgemeester Stefan Hulman van Den Helder en deze week met burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.
Gemeenten verkochten hun ambtswoningen in het verleden omdat ze geld nodig hadden. De woningen waren veel waard, de gemeenten verkochten hun tafelzilver, aldus Ter Horst. Burgemeesters wilden vaak ook geen ambtswoning omdat ze daarvoor 10 procent van hun brutoinkomen moesten betalen en vaak vermogen wilden opbouwen met een eigen woning.

CDA Utrecht: "Burgemeester weer in ambtswoning"
Hoe bevalt de ambstwoning in andere gemeentes?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.