RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sinterklaascomités willen intochten ondanks corona, wachten op groen licht van Veilligheidsregio

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaascomités in onder meer Utrecht, Amersfoort en IJsselstein denken dat hun intochten dit jaar door kunnen gaan ondanks de coronamaatregelen. Maar of dat ook gaat gebeuren, is de vraag. De Veiligheidsregio Utrecht moet de knoop doorhakken.

Honderden uitgelaten kinderen die, samen met hun ouders, staan te zingen en schreeuwen om zo Sinterklaas te onthalen. De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft dit soort traditionele intochten al verboden. NH Nieuws sprak een woordvoerder: "Het gaat om drukke bijeenkomsten met meer dan 250 personen. De noodverordening staat dat niet toe. Anderhalve meter afstand van elkaar houden is niet te doen en daarnaast ook niet te controleren of te handhaven. Daar komt nog eens bij dat luidkeels zingen niet mag en dat hoort nou eenmaal bij een sinterklaasintocht"

Gisteren maakte Soest om die reden bekend dat de intocht dit jaar een digitaal evenement wordt. Via een website kunnen fans van de bisschop van Myra zien hoe hij in de gemeente arriveert. De organisatie in Hoogland kwam vandaag met het nieuws dat ook daar de intocht niet doorgaat.

Utrecht
Maar in Utrecht hopen ze nog dat het mogelijk zal zijn om de goedheiligman persoonlijk te ontvangen met een aangepast evenement op het Domplein. "Het wordt zeker geen traditionele intocht, dus geen vaartocht en geen optocht," legt een medewerker van het Sinterklaascomité uit. "We hebben een vergunning aangevraagd waarbij de Sint drie tot vier keer aankomt op het Domplein voor verschillende groepen mensen." Die aanvraag ligt nu bij de gemeente. Het comité blijft hoopvol: "Het ziet eruit alsof het gaat lukken, maar de Veiligheidsregio heeft in deze het laatste woord."

Utrecht wil meerdere intochten in coronatijd


Amersfoort en IJsselstein
In Amersfoort is de vergunning ook al ingevuld en verstuurd en wordt nog druk overlegd tussen de gemeente en de organisatie. "Uiterlijk volgende week komt er wat naar buiten," zegt een medewerkster van het ontvangstcomité voor de Goedheiligman.

En ook in IJsselstein is er nog hoop bij het Sinterklaascomité dat het kinderfeest in de traditionele vorm kan doorgaan. "Als je de noodverordening leest, zijn er veel mogelijkheden én onmogelijkheden," zegt een organisator. "Wij zijn nog in afwachting van de richtlijnen van de Veiligheidsregio Utrecht."

Dinsdag
Gevraagd om een reactie zegt de Veiligheidsregio Utrecht vandaag met meer informatie te komen, of dan in ieder geval een indicatie te kunnen geven wanneer er duidelijkheid komt. Tot die tijd blijft het spannend, voor kinderen én volwassenen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -