Vijfheerenlanden praat over Eneco-miljoenen: van asfalt en vergroening tot woningbouw en armoede bestrijden

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - "Het hoeft niet op." Het is de meest gehoorde zin uit de monden van lokale politici in Vijfheerenlanden. Gisteravond praatten zij over de besteding van 31 miljoen euro, vrijgekomen door de verkoop van Eneco-aandelen. De partijen willen dat geld 'weloverwogen' uitgeven en vooral inzetten voor duurzaamheid, infrastructuur, woningbouw en het sociaal domein.
Het is rijkdom waar je u tegen zegt.
Wim van Dijk, fractievoorzitter VHL Lokaal

Doordacht besteden

Het is een aparte avond. Vaak staan politici voor moeilijke keuzes, omdat ze altijd veel wensen hebben en er maar weinig geld is. Maar vanavond gaat het debat over de vraag: wat te doen met 31 miljoen? Een unieke situatie, waar iedereen zich bewust van lijkt. "Het is rijkdom waar je u tegen zegt", aldus Wim van Dijk van VHL Lokaal. "We moeten zorgen dat het doordacht besteed gaat worden."
Een meerderheid pleit daarom voor duurzame investeringen. "We moeten de gelden gebruiken om groener uit de crisis te komen", zegt Klaas de Zwaan, fractievoorzitter van D66. Hij ziet de gemeente het liefst 'letterlijk vergroenen' door bijvoorbeeld meer bomen aan te planten. Ook is hij voor zogenoemde groene mobiliteit, zoals fietssnelwegen.
We moeten bouwen, bouwen, bouwen.
Hanneke van der Leun, VVD-fractievoorzitter

Jeugd trekt weg

Vooral de gebouwen die in het bezit zijn van de gemeente kunnen wel een opknapbeurt gebruiken, meent ook Harry Wolting van de ChristenUnie. "Met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, kunnen we op termijn ook besparen", zegt hij. "Die miljoenen zijn het resultaat van meer dan honderd jaar investeren. Dan wil je er ook lang plezier van hebben."
Ook voor woningbouw is veel steun. "We moeten bouwen, bouwen, bouwen", vindt VVD-fractievoorzitter Hanneke van der Leun. "De jeugd die zich hier wil vestigen, trekt weg." Ze pleit - lang niet als enige - voor betaalbare starterswoningen. Wel benadrukt Harry van Tilburg van Lokaal Alert dat er dan ook sportaccommodaties bij moeten komen, want 'met alleen woningbouw ben je er niet'.
Er moeten verder miljoenen naar infrastructuur, vinden de politici. Alleen terwijl de één gaat voor fietssnelwegen en openbaar vervoer, ziet de ander meer in asfalt. "Ik denk dat dat keihard nodig is voor de bereikbaarheid van bijvoorbeeld Vianen en Leerdam", meent Evert Geluk, fractievoorzitter van de SGP. Sluipverkeer is al jaren een probleem in Vijfheerenlanden.
Ik heb het gevoel dat ik een hele dikke portemonnee heb.
Evert Geluk, fractievoorzitter SGP

Veel dromen

Laatste speerpunt dat veel terugkomt is het sociaal domein. Zo moet één miljoen euro volgens Joop van Montfoort naar armoedebestrijding. Hij wil dat de gemeente schulden opkoopt, zodat ernstige geldproblemen van inwoners niet meer uit de hand lopen. "Zo zorgen we ervoor dat mensen weer een toekomst hebben." Zijn plan krijgt steun van meerdere partijen.
En zo geeft men het geld in gedachten misschien toch sneller uit dan gedacht. Dorpshuizen, schoolzwemmen, kunst, cultureel erfgoed, toerisme: veel dromen komen opnieuw voorbij. Evert Geluk van de SGP vat het heersende sentiment onder de politici in Vijfheerenlanden treffend samen: "Ik heb het gevoel dat ik een hele dikke portemonnee heb, maar het hoeft niet op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.