Oudste inwoner van Nederland overleden: Anne Brasz uit Utrecht is 114 jaar geworden

UTRECHT - De oudste inwoner van Nederland is overleden. Anne Brasz-Later heeft op 114-jarige leeftijd haar laatste adem uitgeblazen in woonzorgcentrum De Bijnkershoek in het Utrechtse Transwijk. Ze overleed vorige week en is vandaag gecremeerd in Nieuwegein. Dat zeggen het woonzorgcentrum en mensen rond de familie tegen RTV Utrecht.
Mevrouw Brasz in 2012
Mevrouw Brasz in 2012 © RTV Utrecht
Mevrouw Brasz werd in de laatste fase van haar leven verzorgd door een van haar dochters, die ook al in de 80 is. Vanwege de coronacrisis mocht de oudste inwoner van Nederland de laatste maanden van haar leven maar weinig bezoek ontvangen in haar aanleunwoning in De Bijnkershoek. Het is nog onduidelijk wie de oudste Nederlander is nu mevrouw Brasz is overleden.
Toen mevrouw Brasz 106 jaar oud werd, kreeg ze een cameraploeg van RTV Utrecht over de vloer. Haar dochter Els vertelde destijds dat ze nog regelmatig samen dansten en winkelden. "De dokter heeft gezegd dat mijn moeder wel 110 kan worden. We zijn benieuwd hoe dichtbij we komen."
Waar mevrouw Brasz een aantal jaar geleden nog graag journalisten te woord stond en de burgemeester op bezoek kreeg, besloot ze later om haar verjaardag meer in besloten kring te vieren. Ze had steeds meer behoefte aan rust, vertelde ze in 2012 al.

Levensverhaal

Op 16 juli 1906 werd Anne Brasz-Later, roepnaam 'An', geboren in het Zeeuwse Goes. Ze verhuisde later naar Nederlands-Indië, waar ze ongeveer vier decennia bleef wonen. Mevrouw Brasz kreeg in totaal drie kinderen. Ze overleefde een jappenkamp en verloor haar man ongeveer 80 jaar geleden bij een auto-ongeluk.
In december vorig jaar kreeg mevrouw Brasz de titel 'oudste Nederlander', toen een leeftijdgenoot van haar overleed. Mevrouw Brasz was toen nog redelijk kwiek. Ze zat toen permanent in een rolstoel en haar zicht en gehoor gingen wat achteruit.

Niet oudste ooit

Mevrouw Brasz is niet de oudste Nederlander aller tijden. Die eer is weggelegd voor Henny van Andel-Schipper uit Drenthe. Zij overleed in 2005 op 115-jarige leeftijd.
Op de vraag wie de oudste mens ooit is, is geen eenduidig antwoord. Het Guinness Book of Records noemt de 122-jarige Franse vrouw. Een man uit India zegt 123 jaar te zijn, maar het is onduidelijk of zijn geboortedatum klopt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.