Oracle neemt onverwacht Sun over

AMERSFOORT - Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft de technologiesector opgeschrikt met de overname van de soft- en hardwarefabrikant Sun Microsystems, dat het hoofdkantoor in Amersfoort heeft.
Lange tijd leek IBM met Sun Microsystems aan de haal te gaan, maar Oracle bleek bereid om dieper in de buidel te tasten. Oracle legt in totaal 7,4 miljard dollar (5,7 miljard euro) neer voor de overname. Dit betekent een premie van 42 procent ten opzichte van de slotkoers van Sun van vrijdag.
Zonder veel omwegen maakte Oracle, dat een grote vestigiging in De Meern heeft, duidelijk waarom het zo veel geld steekt in een bedrijf dat zijn beste tijd heeft gehad. Het is het concern vooral te doen om de programmeertaal Java, waarop veel eigen software is gebaseerd.
Oracle noemde Java in een verklaring "de belangrijkste software" die het ooit heeft overgenomen. Daarnaast zegt de ontwikkelaar van zakelijke software gecharmeerd te zijn van het besturingssysteem Solaris, het belangrijkste platform voor zijn databaseprogramma's.
Belangrijk voor Oracle is dat het ook de beschikking krijgt over een grote hardwaretak. Sun Microsystems is, na IBM, Hewlett-Packard (HP) en Dell, de op drie na grootste fabrikant van servers. Dit zijn computers waarop bedrijfsnetwerken draaien. Analisten vroegen zich maandag af of Oracle de hardware behoudt, al is het concern sinds vorig jaar wel aanwezig op deze markt doordat het computerservers van HP verkoopt, waarop software van Oracle draait.
Sun is met servers een schim van het grote concern dat het eind jaren negentig van de vorige eeuw was. De vraag naar zijn servers nam destijds met de opkomst van internet sterk toe. Maar na het ineenzakken van de internetzeepbel aan het begin van deze eeuw verloor Sun steeds meer terrein ten opzichte van zijn concurrenten.
Analist Peter Vermeulen van IT-onderzoeksbureau IDC acht het scenario dat Oracle de hardwaretak binnen een jaar afstoot het meest waarschijnlijk. "Natuurlijk communiceert Oracle het op dit moment alsof ze voor alle onderdelen van Sun belangstelling hebben, omdat anders klanten hun vertrouwen verliezen."
IBM was in de Amerikaanse media de gedoodverfde favoriet om Sun over te nemen. Beide bedrijven hebben echter nooit bevestigd met elkaar te praten. Sun zou de onderhandelingen hebben afgebroken nadat IBM zijn bod had verlaagd. Oracle en Sun Microsystems werken al twintig jaar nauw samen.
De topmannen van beide bedrijven, Larry Ellison en Scott McNealy, streden regelmatig tegen vermeend machtsmisbruik van softwaregigant Microsoft. Microsoft-topman Steve Ballmer zei maandag 'zeer verrast' te zijn door de krachtenbundeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.