Woerden slaat warmte ondergronds op

PROVINCIE UTRECHT - Woerden krijgt geld om warmte in de grond op te slaan. Het Rijk geeft 8 ton aan de gemeente om duurzaam om te gaan met energie.
Woerden gaat warm water opslaan onder de grond en in de winter kan dat water dan voor verwarming worden gebruikt voor huizen en kantoren. De gemeente wil in de Spoorzone een grote wateropslag op 55 meter diepte.
Opslag warmte
Warmte Koude Opslag (WKO) is een methode die, gebruik maakt van de aarde als opslagplaats voor energie. De aarde levert immers niet alleen warmte, maar is ook geschikt als opslagplaats. Relatief warm water dat in de zomer in de bodem wordt gepompt wordt in de winter weer opgepompt en voor verwarming gebruikt.
Als de warmte aan het water ontrokken is, wordt het relatief koude water weer in de bodem gepompt. Andersom kan koud water dat in de winter wordt opgeslagen, in de zomer gebruikt worden om een gebouw te koelen. Het water dat in de winter wordt opgepompt is echter nog te koud om een gebouw mee te verwarmen.
Om het water warmer te krijgen wordt een warmtepomp ingezet. Het water is wel koud genoeg om in de zomer een gebouw, dat voldoet aan de juiste randvoorwaarden, mee te koelen (hoge temperatuur koeling).
Het water hoeft alleen te worden rondgepompt. Als het principe goed worden uitgevoerd ontstaat in de bodem een warmte en een koude bel van ongeveer 16 en 8 graden Celsius. In Woerden wordt de bodemlaag tussen de 15 en 55 meter diepte benut als opslagplaats van energie.
Met deze methode maken we slimmer gebruik van de aarde. Deze techniek kan toegepast worden in huizen, scholen en bedrijven, waarbij het belangrijkste kenmerk voor de gebruiker is dat de traditionele verwarming uit beeld verdwijnt, en er vloer- en muurverwarming voor in de plaatst komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.