RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen coronaclusters onder studenten maar GGD toch bezorgd over stijging: "Als je het bij elkaar optelt, is het best veel"

1/2
UTRECHT - Utrechtse studenten lijken vooralsnog de dans te ontspringen als het gaat om clusters coronabesmettingen, maar de GGD maakt zich wel zorgen over het oplopende aantal besmettingen. Er zijn weliswaar geen groepsuitbraken maar er is nog steeds sprake van een stijging, aldus een woordvoerster. "Jongeren krijgen vaker het virus, en dat varieert dan van thuisbesmettingen tot horeca en feestjes. Het gaat allemaal om individuele gevallen maar als je het bij elkaar optelt, is het best veel."

In de stad Utrecht zijn er geen brede groepsuitbraken onder studenten gemeld zoals in Nijmegen. Daar heeft de GGD de handen vol aan ťťn studentencafť waar al 51 mensen besmet werden met het virus. Toch zijn er zorgen bij de GGD, aldus een woordvoerster. "We zien het aantal besmettingen stijgen in de regio en met name zien we dat het zorgelijk wordt in de leeftijdsgroep 18 tot 30."

Volgens de GGD gaat deze groep ("mbo'ers, hbo'ers en mensen van de universiteit") ook steeds losser met de regels om: "Studenten blijven bij elkaar slapen, gaan hospiteren, raken elkaar aan." En als er een besmetting plaatsvindt, verloopt het bron- en contactonderzoek moeizaam.

Studenten maakten het beste van aangepaste UIT-week Utrecht


Er is dus sprake van een stijgend aantal Utrechtse studenten met een coronabesmetting, maar die besmettingen zijn dus niet te herleiden naar specifieke evenementen, zoals de introductieweek voor studenten. In Utrecht werd die grotendeels digitaal gehouden uit angst dat er een brandhaard zou ontstaan. In Maastricht werden er 38 nieuwe gevallen gemeld rondom de introductieweek.
In een eerdere versie van dit artikel stond dat er geen clusterbesmettingen (zoals in Nijmegen en Maastricht) in Utrecht zijn, en dat er alleen individuele besmettingen waren. Later is de uitleg van de GGD toegevoegd dat dit voor hen geen reden voor vreugde is en dat de dienst zich zorgen maakt over de stijging in het aantal indivuele besmettingen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -