RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wapenverzameling van woonbootovervaller brengt zijn ex-vrouw in problemen


LOENEN AAN DE VECHT/BREUKELEN - Wat wist een 42-jarige vrouw uit Loenen aan de Vecht van het enorme wapenarsenaal dat haar criminele ex-partner in en rond haar huis had verstopt? Dat was de grote vraag tijdens een rechtszaak die het Openbaar Ministerie tegen de vrouw aanspande voor verboden wapenbezit.

Volgens de officier van justitie is er geen twijfel dat ze van de wapens op de hoogte was. Hij eist een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De toenmalige partner van de vrouw werd in 2017 veroordeeld tot vijf en half jaar cel voor een overval op een 92-jarige vrouw die op een woonboot in Loenen aan de Vecht woonde. Die straf werd onlangs door de Hoge Raad bevestigd. Toen hij 10 april 2017 werd opgepakt, werden bij een huiszoeking in zijn kamer en in de slaapkamer steekwapens en een groot aantal boksbeugels gevonden. Achter de bank in de woonkamer lag in een convectorput een tas met een zware .50 mitrailleur.

Kist vol geweren
Toen de vrouw een vriendin in een afgeluisterd telefoongesprek vertelde dat haar partner in de tuin ook nog iets had begraven, volgde een week later een tweede doorzoeking. In een bloembed werd een legerkist met onder meer machinegeweren en patronen gevonden. De vrouw vertelde de politie vervolgens over een schuurtje dat zij huurde als opslagruimte voor spullen van haar vader. Ook daar werden wapens en munitie gevonden.

Dit is echt wel hele serieuze shit wat is aangetroffen: een categorie heftige vuurwapens."
Officier van justitie

Bang
De vrouw zegt dat zij niets wist van de wapens die haar ex in en rond haar huis had verborgen. Hij had haar kort na de geboorte van hun jongste zoon verlaten en stond 12 jaar later ineens voor haar deur om zijn plek in het gezin weer op te eisen. De vrouw zegt dat hij haar en de kinderen mishandelde en dat zij doodsbang voor hem is. Zij had het wel verdacht gevonden dat hij spullen verborgen hield en had begraven, zei ze. Maar hij zou hebben geweigerd te vertellen wat dat was en zij zou niet hebben gedurfd om door te vragen.

'Alle verdenkingen bewezen'
De officier van justitie vindt alle verdenkingen wettig en overtuigend bewezen. Uit eerdere verklaringen en tapgesprekken zou duidelijk blijken dat zij wist van de wapens in de tuin. Haar ex-partner verklaarde in zijn strafzaak ook dat hij ze daar had begraven, omdat ze dan veilig waren voor de kinderen en dat zijn vrouw ervan wist. De mitrailleur achter de bank zou haar ook opgevallen moeten zijn, al beweert zij zelf dat het niet zo was omdat haar ex het huis schoon zou hebben gehouden.

De officier van justitie betwijfelde ook of de vrouw door haar partner werkelijk zo onder druk werd gezet. Dat zou in elk geval niet blijken uit gesprekken over het brengen van kleding en leegtrekken van de bankrekening, na zijn aanhouding. Volgens de aanklager gaat het ook over heftige vuurwapens. Hij vond dat de vrouw lichtvaardig met de situatie is omgegaan en daarmee de veiligheid van de kinderen in gevaar heeft gebracht.

Voor u zit geen strafbare dader. Zij kon niet anders dan deze situatie dulden. Nog steeds lijkt hij haar leven te beÔnvloeden."
Advocaat van verdachte

'Eerder slachtoffer dan dader'
Volgens advocaat Nijboer is zijn cliŽnte slachtoffer van de situatie en geen dader. Hij vroeg de rechtbank om haar vrij te spreken of hooguit een voorwaardelijke straf op te leggen. Zij kon volgens hem niet anders dan deze situatie dulden, omdat zij lichamelijk en geestelijk door haar ex werd mishandeld. De man heeft bovendien bekend dat de verzameling wapens, die deels uit Nazi-Duitsland zouden stammen, van hem was.

De Loenense hoorde het pleidooi snikkend aan. Haar ex-partner zou haar ook nu nog vanuit de gevangenis ernstig bedreigen en zij is doodsbang, omdat de politie daar niets aan zou kunnen doen en hij over niet al te lange tijd vrijkomt. Of de rechters meegaan in haar verweer wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -