84-jarige Bertus plukt al meer dan zeventig jaar appels en peren in Rhenen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
RHENEN - Als Bertus Bor uitlegt hoe je een peer moet plukken, kan je maar beter luisteren. "Het beste kan je hem opbeuren", zegt de tachtiger. "Dan gaan ze er goed af. En het steeltje moet heel blijven." Bor heeft in zijn eentje meer dan zeventig jaar aan plukervaring. En de 84-jarige perenplukker is niet van plan te stoppen in zijn boomgaard in Rhenen. Nou ja, een beetje dan: "Ik doe het halve dagen want ik ben niet zo jong meer."
Bor heeft in al die jaren veel zien veranderen in de boomgaard. Zo was hij getuige van de gigantische schaalvergroting in de landbouw. "Vroeger stonden er tweehonderd bomen op een hectare, nu staan er tweeduizend op één hectare." En dat heeft gezorgd voor meer plukwerk. Bor: "Vroeger plukte ik duizend kilo op een dag en nu drie keer zoveel!"
Bertus Bor plukt al meer dan 70 jaar appels en peren
Toch zaten er ook voordelen aan het oude systeem. "De smaak was veel beter", beaamt Bor. "Tegenwoordig wordt het te veel opgejaagd. Het is te veel kunstmatig met druppelbevloeiïng en dan wordt er mest in gedaan." En de perenplukker werkt tegenwoordig met andere collega's, veelal uit Roemenië. Nederlanders vinden het loon te laag, zegt Bor.
Bor werkt veel met Roemenen en een enkele Nederlander
En Bor mag dan al enigszins op leeftijd zijn, zich boosmaken kan hij nog als de beste. "Ik vind het schandalig dat als de teler 50 cent beurt op de veiling, dat ze dan drie dagen later in de winkel liggen voor 2,50 per kilo. Dan vraag ik me af: moet dat zo? De mensen die het meeste werk hebben, beuren het minste."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.