RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

ZZP'ers in de reiswereld zien inkomen bijna volledig verdwijnen: 'Ik ben weer terug bij mijn oude baan'

UTRECHT - Boekingen verdwijnen als sneeuw voor de zon, een grote groep moet er een extra baan bijnemen en een enkeling ziet zich genoodzaakt helemaal te stoppen met het vak: zelfstandig reisadviseurs (ZRA's) verkeren in zwaar weer. "De horeca schreeuwt heel hard, maar wij werken ons de blubber en hebben 0,0 inkomsten."

Eergisteren kwam het bericht dat de Griekse eilanden, naast vele andere gebieden, ook een oranje reisadvies kregen. ZRA's zagen het nieuws met veel schrik binnenkomen. Het is de zoveelste domper in een jaar waarin ze al veel boekingen zagen verdwijnen.

Een ZRA werkt als zelfstandige, gewoon aan zijn of haar keukentafel, en boekt voor wie dat wil een reis. Ze zitten bijna altijd aangesloten bij een keten, maar werken als zzp'er. Een handig voordeel: voor, tijdens en na je reis kan je als reiziger constant contact leggen met je ZRA. Mocht er iets misgaan, dan wordt alles voor je geregeld door die persoon. Het kost jou als reiziger bovendien niets meer dan wanneer je direct bij een reisorganisatie boekt omdat de ZRA een commissie krijgt die al bij de prijs zit inbegrepen.

Mijn inkomsten zijn met 95 procent gedaald"
Liesbeth Wellner, ZRA

Maar die commissie stroomt pas binnen op het moment dat een klant daadwerkelijk het vliegtuig instapt en dat zorgt voor problemen in tijden van corona. ZRA's zien sinds maart het aantal boekingen drastisch teruglopen ůf reizen worden omgeboekt naar volgend jaar. Geen reizigers, geen commissie en dus geen brood op de plank.

Griekse eilanden op oranje
"Mijn inkomsten zijn met 95 procent gedaald", vertelt Liesbeth Wellner uit Utrecht. "Ik heb nog een reis om kunnen boeken naar Oostenrijk maar dat was het." Toen ze maandagavond zag dat de Griekse eilanden op slot gingen, "zakte haar broek af". "Ik dacht: daar gaan we weer. Er zijn zoveel Griekse eilanden waar sinds maart nog geen besmetting is geweest, en dan zetten ze alles op oranje. In andere landen wijzen ze gebieden aan waar je niet heen kunt, waarom kan dat in Griekenland niet?"

De Golfoorlog, 9/11, een vulkaanuitbarsting: het is allemaal dramatisch, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt"
Genoveve van der Heijden, ZRA

Genoveve van der Heijden uit Soest zag het vorige week al aankomen. "Collega-ZRA's maakten vorige week nog reclame voor Griekenland. Ik dacht: ga ik hieraan meedoen? Voor hetzelfde geld is het volgende week oranje. En ja, drie dagen later blijkt het zover. Nu kun je al die mensen weer terughalen."

"Op dit moment is het echt dramatisch", vervolgt Van der Heijden, die net als Wellner bijna alle boekingen zag verdwijnen. Ze had deze zomer drie klanten, waar ze er normaal gesproken wel vijftig heeft. "Ik zit al dertig jaar in de reiswereld en er komen genoeg momenten voorbij dat je goed moet schakelen: de Golfoorlog, een vulkaanuitbarsting, 9/11, terroristische aanvallen op luchthavens. Het is allemaal dramatisch, maar een situatie zoals deze heb ik het nog nooit meegemaakt."

Veel mensen zijn helemaal gestopt met het werk"
Genoveve van der Heijden, ZRA

Extra baan zoeken
De gemiste inkomsten zorgen ervoor dat veel ZRA's er een baan bij moeten nemen. Wellner kon weer terecht bij haar oude werkgever, waar ze maatschappelijk werk deed. Van der Heijden zegt zich gelukkig te prijzen dat haar man nog een baan heeft en ze kon twee termijnen van de Tozo regeling gebruik maken. Maar nu komt ook zij op het punt dat ze haar vermogen 'op moet eten', en dat vindt ze wel vervelend. "Ik zit er dus ook aan te denken om er een baan bij te zoeken, al is het alleen maar omdat ik mij suf verveel."

"Maar het kan altijd erger", zegt ze. "Er zijn er al heel veel die echt helemaal zijn gestopt. Ik ken een alleenstaande moeder die dus geen partner heeft met een extra inkomen. Zij heeft zich aangemeld bij een schoonmaakbedrijf om toch maar wat geld te kunnen verdienen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -