Omstreden theehuis Lage Vuursche stap dichterbij

In 2016 hing er een spandoek tegen de komst van een theehuis.
In 2016 hing er een spandoek tegen de komst van een theehuis. © Caspar Huurdeman
BAARN/LAGE VUURSCHE - De komst van een veelbesproken theehuis op Landgoed Pijnenburg in Lage Vuursche lijkt een stap dichterbij. Ondanks het aanhoudende bezwaar van natuurclubs is de gemeenteraad van Baarn niet van gedachten veranderd. Een meerderheid zal volgende week instemmen met de wijzigingen in het bestemmingsplan.
De plannen kwamen opnieuw op de agenda doordat verschillende partijen naar de Raad van State stapten. Die oordeelde dat de gemeente Baarn meer moet doen om de dassen op het landgoed te beschermen. Volgens een meerderheid van de raad is dat in het verbeterde plan gelukt.
De gemeenteraad stemde in 2016 al in met de plannen van de landgoedeigenaar. Daarin staat dat er een klimbos, uitkijktoren, evenemententerrein, dierenbegraafplaats en een theehuis met parkeerplaatsen komen. De eigenaar van Landgoed Pijnenburg wil met deze ontwikkelingen het onderhoud aan het landgoed bekostigen.

Verzet

De plannen voor het landgoed leiden al jaren tot veel verzet. Horecagelegenheden in Lage Vuursche vrezen voor de concurrentie en bewoners vrezen voor nog meer verkeersproblemen in het dorp. Natuurclubs waarschuwen dat de geplande ontwikkelingen de natuur in de omgeving zal aantasten.
Ook de wijzigingen in het bestemmingsplan, bedoeld om de dassen op het landgoed te beschermen, konden op kritiek rekenen. De 'verbeterde' plannen zouden zelfs nog slechter uitpakken voor de aanwezige dassen, stelde Dassenwerkgroep Utrecht en 't Gooi.
Uiteindelijk beslist de Raad van State of er in het bestemmingsplan nu wel voldoende rekening wordt gehouden met de dassen in het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.