Cold case: overvaller juwelier Montfoort ruim zeven jaar na dato voor rechter

© Alex Kok
MONTFOORT/IJSSELSTEIN - De rechtbank Midden-Nederland behandelt vandaag een gewelddadige overval uit 2013. Een juwelierszaak in Montfoort was daarbij het doelwit. De eigenaar werd ernstig mishandeld en liep blijvend letsel op.
De overval werd gepleegd door drie verdachten. Een van hen werd mei dit jaar opgepakt en zijn zaak wordt vandaag besproken. Het is niet bekend of de 20-jarige inwoner van Lopik aanwezig is bij de zitting.
Op het moment van de overval op 14 mei 2013 was er één klant in juwelier Lydia Mosterd. Toen de eerste verdachte de winkel binnenkwam, had de juwelier direct een vervelend gevoel, zo vertelde hij later. Al snel werd hij geslagen, getrapt en bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp.

Klant

Een klant hield zich angstig schuil achter de toonbank. Zij zag alles gebeuren, maar bleef ongedeerd. Een overvaller sloeg het glas van de vitrinekasten in. In rap tempo maakten de drie mannen een grote hoeveelheid sieraden buit. Hierna vluchtten ze te voet in de richting van het Kasteelplein. Hier stapten zij vermoedelijk in een donkerkleurige auto en verdwenen in de richting van Oudewater.
Een speciaal rechercheteam startte een onderzoek. Er werd een sporen- en buurtonderzoek gedaan en meerdere getuigen werden gehoord. Ook kwam de zaak aan bod in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Dit alles leidde toen nog niet naar een doorbraak in het onderzoek.

Heropening onderzoek

Eind 2019 ontving de politie nieuwe informatie over de cold case. Dit gaf direct aanleiding om het onderzoek opnieuw te openen. Hierdoor kon op woensdag 6 mei de 28-jarige inwoner van Lopik worden aangehouden. Morgen wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.
"Het slachtoffer, de nu 62-jarige juwelier, wordt nog dagelijks herinnerd aan die ene ochtend op 14 mei 2013", stelt de politie. "Na de overval heeft hij langdurig moeten herstellen van de verwondingen. Er is de politie alles aangelegen om de zaak op te lossen en te zorgen dat de verdachten worden opgepakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.