RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitvaartmis kardinaal Simonis afgelopen: 'Tientallen jaren werd hij miskend en zelfs bespot'


UTRECHT - De uitvaart van kardinaal Simonis was vandaag in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Vanwege de coronamaatregelen was de dienst toegankelijk voor zo'n honderd genodigden. KRO-NCRV zond de uitvaartmis live uit. "Volstrekt vrijmoedig trad hij de dood tegemoet", sprak Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en bijzonder hoogleraar Augustijnse studies.

Gisteren kon het publiek al afscheid nemen van Simonis en een condoleanceberichtje achterlaten. De oud-bisschop wordt begraven op begraafplaats St. Barbara in Utrecht. Daar liggen bijna al zijn voorgangers ook begraven.

Adrianus Johannes kardinaal Simonis, ook wel Ad Simonis, was van 1983 tot 2007 de aartsbisschop van Utrecht. In 1985 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot kardinaal.

Miskend en bespot
De Utrechtse kardinaal Wim Eijk sprak zijn bewondering uit voor de overleden kardinaal Simonis. "Vanwege de vrijmoedigheid en de openheid waarmee kardinaal Simonis zijn hele priester- en bisschopsleven trouw is gebleven aan Christus en de kerk, heb ik hem altijd zeer bewonderd."

Volgens Eijk was dat niet altijd vanzelfsprekend. "Nu is er enige waardering voor hem, maar tientallen jaren lang werd hij vanwege zijn openheid en vrijmoedigheid door menigeen miskend en zelfs bespot. Hij was voor mij persoonlijk echter een echt voorbeeld dat ik altijd heb proberen na te volgen en dat zal ik ook altijd blijven doen."

De uitvaart van kardinaal Simonis.


Conservatieve krachten
De benoeming van Simonis tot kardinaal is wel omschreven als een poging van het Vaticaan om wat conservatieve krachten te mobiliseren tegen de liberale stroming binnen de Nederlandse katholieke kerk.

Simonis werd op 26 november 1931 geboren in Lisse. Hij overleed vorige week woensdag op 88-jarige leeftijd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -