RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

WOZ-waarde nog nooit zo hoog: bekijk de stijging in jouw gemeente

PROVINCIE UTRECHT - Voor het vijfde jaar op rij is de gemiddelde woningwaarde toegenomen. De zogenoemde WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van een Nederlandse woning ligt nu op 270.000 euro, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Niet eerder lag het gemiddelde zo hoog, meldt het CBS.

In de provincie Utrecht is de stijging het grootst in Zeist: 12 procent. Dit vertaalt zich in een gemiddelde woningwaardering van 373.000 euro. Na Zeist volgen Utrecht (11,2 procent), Baarn (10 procent) en Eemnes (9,9 procent).

Met 421.000 euro is de gemiddelde woningwaarde in de provincie Utrecht het hoogst in gemeente De Bilt. Nieuwegein mag de laagste WOZ noteren: 252.000 euro.Landelijk kent Weesp de sterkste stijging met bijna 22 procent. De gemiddelde woningwaarde is daar nu 351.000 euro. In de gemeente Bloemendaal was de WOZ-waarde met 750.000 euro het hoogst. In Delfzijl het laagst: 134.000 euro.

In Rotterdam, vorig jaar nog de grootste stijger, bedroeg de toename van de WOZ-waarde ruim 15 procent. Dat leidt tot een gemiddelde waardering van 222.000 euro. In de stad Utrecht ligt de WOZ op 327.000 euro. In Amsterdam steeg de gemiddelde woningwaardering met bijna 11 procent tot 418.000 euro per woning, de kleinste stijging van de vier grote steden.Gemeenten bepalen de WOZ-waarde. Daarbij wordt gekeken naar verkoopprijzen, type woning, vierkante meters en ligging. De waardering wordt gebruikt bij de belastingaangifte, hypotheek en bij de hoogtebepaling van de gemeentelijke belastingen.

De WOZ-waarde loopt ongeveer een jaar achter op de werkelijke prijs. Uitgangspunt is de geschatte marktwaarde op de peildatum en dat is 1 januari van het vorige jaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -