Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede krijgt impuls van 21 miljoen euro: 'Dit is hard nodig'

© marco.broekman en OKRA
UTRECHT - De Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede, onderdeel van de Merwedekanaalzone, krijgt een bijdrage van 21 miljoen euro van het Rijk om de bouw te versnellen. Dat is vandaag bekendgemaakt door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.
In totaal krijgen 27 projecten in Nederland een financiële impuls. Ruim 51.000 woningen kunnen daarmee versneld worden gebouwd. Zonder subsidie zou dit niet lukken omdat de bouwkosten te hoog liggen. Minister Ollongren trekt 290 miljoen euro uit voor de zogenoemde Woningbouwimpuls. Het geld komt uit een potje van 1 miljard euro dat het kabinet vorig jaar al beschikbaar had gesteld.
Gemeenten en provincies dragen samen nog eens 331 miljoen euro bij, waarmee de totale investering op 621 miljoen euro komt. In veel gevallen gaat de eerste spade al volgend jaar de grond in. Er komen bovendien meer en betaalbaardere huizen dan oorspronkelijk gepland.

Wethouder

"Dit is een stevige steun in de rug voor Utrecht", stelt de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen (Wonen en Merwedekanaalzone). "Het brengt de komst van deze wijk die een flink aantal betaalbare woningen oplevert weer een stap dichterbij. Dat is hard nodig, gelet op het nijpende woningtekort."
De toekenning volgt op de eerdere aanvraag van de gemeente om in aanmerking te komen voor de Woningbouwimpuls. Diepeveen: "De 21 miljoen die onze stad krijgt, maakt daar onderdeel van uit. We zijn blij met de samenwerking en het geld dat Utrecht krijgt van de minister. Het inlopen van het tekort aan betaalbare woningen heeft duidelijk prioriteit en dat moet ook."

Minister

Minister Ollongren: "Dit resultaat overtreft al mijn verwachtingen. Het is goed om te zien dat het zoveel gemeenten is gelukt om in korte tijd een kwalitatief goede aanvraag in te dienen die de toets kon doorstaan. Ruim 51.000 woningen erbij is een stevige bijdrage om het woningtekort in te lopen. Om starters en mensen met lagere inkomens meer kansen op de woningmarkt te geven moeten er sneller en meer betaalbare woningen gebouwd worden. En dit is nog maar een eerste deel van de toewijzingen die ik ga doen. Nu moet zo snel mogelijk de schop in de grond om die 51.000 woningen te bouwen."

Moderne stadswijk

De Merwedekanaalzone wordt in fases ontwikkeld tot een gebied met in totaal maximaal 10.000 woningen. Het deelproject Merwede verandert van een bedrijventerrein in een moderne stadswijk met 6000 woningen die voor zowel starters, ouderen, gezinnen en alleenstaanden toegankelijk en betaalbaar moeten worden.
Het motto voor de inrichting van de wijk is: 'Groen, tenzij'. Dit geldt niet alleen voor het openbare gebied, maar ook voor de daken van de gebouwen. Er wordt ook stevig ingezet op lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelvervoersmiddelen. Die komen in de parkeergarages aan de rand van de wijk.
Het streven is dat de plannen voor de realisatie van de stadswijk in het najaar worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en daarna aan de gemeenteraad, die er naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 over beslist.
In de projecten komen veel betaalbare woningen, zegt minister Ollongren. Zo gaat het om 14.000 sociale huurhuizen, 12.000 middenhuurwoningen (tussen 700 en 1000 euro) en 6000 goedkope koopwoningen (onder de NHG-grens). De meeste bouwplannen bevatten huizen voor starters en senioren. In sommige projecten wordt ook voor studenten gebouwd.

Alle projecten die een financiële impuls krijgen:

1. Alkmaar - Overstad
2. Amsterdam - Transformatieproject Sloterdijk I Zuid
3. Breda - CrossMark 1e fase Havenkwartier: De Strip
4. Delft - Schieoevers / Het Kabeldistrict
5. Den Haag - Dreven/Gaarden/Zichten Fase 1
6. Den Haag - Haagse Asfaltcentrale
7. Den Haag - HS kwartier
8. Deventer - Centrumschil
9. Eindhoven - Buurtschap Te Veld - Castillielaan
10. Eindhoven - Westveld Emmasingelkwadrant
11. Enschede - Centrumkwadraat
12. Haarlem - Europaweg
13. Harderwijk - Harderweide
14. Helmond - Centrum Noord
15. Hoorn - Poort van Hoorn
16. Leiden - Lammenschansstrip
17. Leiden - Werninkterrein
18. Nieuwegein - Mooi Rijnhuizen
19. Nijmegen - Stationsgebied
20. Rijswijk - In de Bogaard
21. Rotterdam - Feyenoord City
22. Rotterdam - Noordrand Zuiderpark
23. Schiedam - Schieveste
24. Utrecht - Merwedekanaalzone 1e fase deelgebied 5
25. Westland - ONW Waelpolder
26. Zaanstad - Kogerveldwijk
27. Zaanstad - Zaandam Centrum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.