Bewoners Oudewater vrezen komst van gigantische windturbines: 'Het is vijf voor twaalf'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
OUDEWATER - Verduurzamen? Zeker. Maar niet door middel van windmolens van 245 meter hoog, vindt actiegroep Duurzaam Ruige Weide. Een van de scenario's voor het opwekken van duurzame energie is de komst van vier van zulke winturbines in de buitengebieden van onder andere Oudewater. "In heel Nederland staat er volgens mij slechts één zo'n hoge molen, op de Maasvlakte. Wij zijn bang dat dit veel te veel negatieve effecten heeft op een heleboel mensen in het gebied."
Tom van der Tol is samen met andere actievoerders een petitie gestart tegen het plan. Duurzaam Ruige Weide is bang dat de bewoners niet gehoord worden in de plannen van de gemeente.

Vijf voor twaalf

"Eigenlijk is het vijf voor twaalf. Feit is dat mensen vrij laat op de hoogte zijn gebracht van wat hier speelt", zegt Van der Tol. "1 oktober wordt er al een concept afgerond. Mogelijk gaat het daarna naar een projectontwikkelaar. Die heeft natuurlijk alleen maar de grootst mogelijke winst als drijfveer. Wij zijn bang dat de keuze uiteindelijk bij hen komt te liggen."
Een definitieve klap op de komst van windmolens is er nog allerminst. De actiegroep hoopt mee te mogen denken over alternatieven. "Er zijn bijvoorbeeld ook opties voor velden met zonnepanelen. Er zijn hier veel boeren in de streek, die zouden misschien wel stukken land beschikbaar hebben daarvoor. Wij willen de beste oplossing voor de mensen die hier wonen. Die krijgen immers de lasten op hun schouders."

Inloopavond

Wat het bezwaar tegen de turbines dan precies is? "Het is zó gigantisch hoog. Dat levert geluidsoverlast en slagschaduw op. Bovendien ziet het er niet uit", zegt Van der Tol resoluut.
16 september is er een inloopavond voor bewoners van de gemeente Oudewater. Daarna wordt het voorgelegde concept door de gemeente afgerond. Dat moet voor 1 oktober gebeuren, dan gaat het voorstel naar de raad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.