Amersfoort heeft nieuwe plattegrond voor busroutes

V.l.n.r: Chris Hogeveen (Keolis), Hans Buijtelaar en Arne Schaddelee
V.l.n.r: Chris Hogeveen (Keolis), Hans Buijtelaar en Arne Schaddelee © Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - Amersfoort hoeft niet onder te doen voor grote steden als Londen en Parijs, zo moet ontwerper Sebas van den Brink gedacht hebben. Hij bedacht een overzichtelijke plattegrond van alle busroutes in Amersfoort. Doel is om reizigers een duidelijk beeld te geven welke buslijn zij moeten nemen. "Mensen zullen er in het begin wel even aan moeten wennen", denkt de ontwerper.
Het is namelijk niet de eerste keer dat Van den Brink een dergelijke kaart maakte. ''Bij eerdere kaarten die ik heb ontworpen, heeft gebruikersonderzoek uitgewezen dat men eerst een beetje huiverig is om zo'n schematische kaart te gebruiken.''
Volgens de ontwerper is het maken van een buskaart nog ingewikkelder dan het maken van een metroplattegrond. "Dit komt omdat bussen vaak door dezelfde straten rijden, terwijl metrotreinen vaak eigen tunnels en sporen hebben. Dat maakt dat bussen op de kaart vaak samenkomen. Tegelijkertijd vind ik dat een leuke puzzel om te proberen alsnog te verklaren in een kaart."

Samenwerking

Verkeerswethouder Hans Buijtelaar overhandigde vandaag de eerste exemplaren aan gedeputeerde Arne Schaddelee en de directie van vervoersmaatschappij Syntus/Keolis.
Wethouder Buijtelaar vertelt hoe de samenwerking met Van den Brink tot stand is gekomen. "Al een tijdje volg ik Sebas van den Brink via sociale media en ik was geraakt door de kracht van kaarten die hij maakt, bijvoorbeeld die van het Nederlandse snelwegnetwerk in de stijl van een metrokaart."
De wethouder zocht een manier om het busnetwerk van Amersfoort eenvoudig weer te geven. "Met de stijl van een metrokaart wordt alles tot de essentie samengevat. Hiermee ga je de stad in een ander licht zien. Voor Amersfoorters, maar zeker ook voor bezoekers aan de stad, helpt de kaart om op een eenvoudige manier de juiste route te vinden."
De komende maanden zal de kaart verschijnen op plekken waar er behoefte aan is. Bijvoorbeeld als uitdeelkaarten en als poster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.