RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gratis perenbomenactie zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij gemeente: 'Geplant zonder overleg, is boom weg'

1/2
BREUKELEN - Het was een sympathiek initiatief, het uitdelen van zo'n 12.000 gratis perenbomen in Breukelen, vond ook de gemeente Stichtse Vecht. Toch is de gemeente niet helemaal blij met hoe de actie uitpakt. Inwoners blijken de bomen op gemeentegrond te hebben geplant, en dat was niet de bedoeling.

"De veiligheid van de openbare ruimte komt in gevaar wanneer bomen bovenop kabels, gasleidingen of andere ondergrondse infrastructuur geplant worden", stelt de gemeente. "Ook kunnen er risico's ontstaan wanneer een boom niet aan de wettelijk gestelde eisen voldoet of op een verkeerde manier geplant is."

Dus is de stellige conclusie: "Geplant zonder overleg, is boom weg." Inwoners die hun perenboom willen behouden, moeten van de gemeente hun perenboom "zo snel mogelijk" weghalen.

De actie werd in augustus op touw gezet door duurzaamheidsstichting Urgenda en de Nationale Boomfeestdag. Zij wilden dit jaar 1 miljoen bomen weggeven en kwamen zo in contact met een bomenkweker die 150.000 bomen doneerde. Die werden vanwege de coronacrisis toch niet verkocht en zouden anders in de versnipperaar zijn verdwenen.

Met de actie moet worden aangetoond dat een boom planten en laten groeien helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. De actie vond gretig aftrek.

Er werden zo'n 12.000 perenbomen gratis uitgedeeld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -