RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lange wachttijden voor coronatest: GGD wijst naar laboratoria

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het is steeds lastiger om een afspraak te krijgen voor een coronatest. Teststraten zijn volgeboekt en callcenters worden overspoeld met nieuwe aanvragen. Maar het probleem zit hem niet bij de GGD's, zeggen die. De laboratoria zouden te weinig capaciteit hebben.

Voor de medewerkers van de call centers van de GGD is het deze dagen hard werken. De hele dag blijft de telefoon overgaan. Telefoniste Stephanie van Dreven vertelt hoe het eraan toe gaat: "Als ik iemand aan de lijn heb, zie ik al dat er nog drie telefoontjes achter zitten."

Lang wachten op coronatest: GGD wijst naar laboratoria


Ook Tessa Rijntalder van de GGD is dat opgevallen: "We merken dat de behoefte om getest te worden heel erg groot is." De manager erkent dat het systeem piept en knarst onder zoveel aanvragen. "Mensen willen zich graag laten testen en dat is positief want mensen met klachten horen zich te laten testen. Alleen merken we dat de capaciteit begint te knellen."

We doen 3000 tests per dag, en wij kunnen dat per direct opschalen tot 5000 per dag."
Tessa Rijntalder over capaciteit van GGD

Maar, zegt de GGD, dat is niet de schuld van de regionale gezondheidsdiensten. Die zouden best meer tests kunnen inplannen en uitvoeren, aldus Rijntalder. "We doen 3000 tests per dag, en wij kunnen dat per direct opschalen tot 5000 per dag." De laboratoria zouden al die extra tests echter niet aankunnen, aldus de GGD. "Dan kunnen zij die niet meer verwerken en komen die positieve en negatieve uitslagen niet bij de patiŽnt terecht."

Hoe dan ook gaat het om een onwenselijke situatie, erkent de GGD. Want mensen met coronaklachten als koorts of hoesten zouden binnen 48 uur getest moeten worden. Dat kan nu niet. En dat betekent ook dat mensen langer in quarantaine moet blijven tot ze een negatieve uitslag van een coronatest hebben. De GGD zegt alle zeilen bij te zetten. Tot die tijd blijft de oproep simpel. Rijntalder: "Heb je klachten, blijft thuis en blijf ons benaderen voor die test. We doen er alles aan om de mensen zo snel mogelijk getest te krijgen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -