RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provinciebestuurders: 'Vergaande bemoeienis Rijk met woningbouw ongewenst'

PROVINCIE UTRECHT - De terugkeer van een ministerie van Volkshuisvesting of het aanwijzen van bouwlocaties door het Rijk gaat de wooncrisis niet oplossen. Dat stellen gedeputeerden van de vijf provincies met de grootste huizentekorten tegenover het FD.

De gedeputeerden ageren daarmee tegen de roep van politici en wetenschappers om de landelijke overheid weer een grotere rol te geven in de woningbouw. Op dit moment ligt die verantwoordelijkheid nog bij gemeenten en provincies: zij wijzen bouwlocaties aan en maken afspraken met woningcorporaties.

Volgens de Gelderse gedeputeerde Peter Kerris is het aanwijzen van gebieden waar woningen moeten komen het domste wat je nu kunt doen. "Want daarmee staat er nog geen huis. Dan loop je toch weer tegen dezelfde knelpunten aan waar we nu al tegen aanlopen zoals hoge bouwkosten, lange procedures en het aanleggen van infrastructuur."

De gedeputeerden menen dat het effectiever is als het kabinet ondersteuning biedt bij bouwplannen die er al zijn. Dat kan door te helpen met meer en betere infrastructuur, het versnellen van procedures en waar nodig geld te geven, schrijft het FD vanochtend.

Woningbouwimpuls
Deze week maakte minister Ollongren van Binnenlandse zaken bekend dat in Nederland 27 projecten een financiŽle impuls krijgen. Daarvoor trekt het rijk 290 miljoen euro uit. Ruim 51.000 woningen kunnen daarmee versnel worden gebouwd. Zonder subsidie zou dit niet lukken omdat de bouwkosten te hoog liggen.

In Nederland is een groot woningtekort: na Noord-Holland en Flevoland is de nood in de provincie Utrecht het hoogst. De Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede is een van de wijken die een bijdrage krijgt van het Rijk. Ook de gemeente Nieuwegein krijgt geld, waardoor er circa 1000 woningen kunnen worden gebouwd. Daarvoor is 1,8 miljoen euro gereserveerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -