Bloedbank voor plasma in winkelcentrum trekt eerste klanten: 'Kleine moeite!'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Na het halen van de boodschappen en het eten van een broodje kunnen bezoekers van winkelcentrum Nova in het Utrechtse Kanaleneiland hun uitstapje voortaan afsluiten door bloedplasma te doneren. In het winkelcentrum is gisteren de eerste bloedbank geopend die gespecialiseerd is in de donatie van plasma.
Bezoekers van Nova kunnen de nieuwe aanwinst van het winkelcentrum bijna niet over het hoofd zien. Naast de bakker en tegenover de tijdschriftenwinkel springen de opvallende slogans in het oog: "Kom binnen en meld je aan als plasmadonor. Plasma: je hebt het in je!" Dit is de zogenoemde Powerbank, waar mensen sinds gisteren kunnen binnenwandelen om bloedplasma te doneren. Daarmee is het volgens bloedbank Sanquin de eerste locatie in Europa die speciaal is ingericht voor de donatie van deze essentiële stof.
Bloedbank voor plasma opent deuren in winkelcentrum
Marloes Metaal van Sanquin legt uit waarom de bloedbank besloot een filiaal te openen in een winkelcentrum. "We merken dat we steeds meer donors nodig hebben, want er zijn steeds meer toepassingen voor plasma. Maar het is niet zo bekend. Dus wij dachten: als wij nou eens in een winkelcentrum gaan zitten waar mensen langslopen."
Bloed bestaat uit cellen zoals de bekende rode en witte bloedcellen, eiwitten en bloedplaatjes. Maar iets meer dan de helft is plasma. Dat bestaat uit water, maar zit ook vol afweerstoffen en eiwitten. En daarmee is het een nuttig stofje, legt Metaal uit. "Er zitten veel eiwitten en antistoffen in die jouw lichaam heeft aangemaakt maar waar wij ook geneesmiddelen van kunnen maken voor andere mensen."
Donor bloedplasmabank: "Kleine moeite!"
Het filiaal van de bloedbank is ook al echt in gebruik. Eén man is 's ochtends langsgekomen om voor hij naar zijn werk gaat nog even plasma te doneren. Hij ligt in de stoel met een naald in zijn arm. "Meestal is het met 40 minuten wel klaar", zegt hij nonchalant. "Eens in de zoveel weken valt dat wel mee."
Sanquin ziet graag meer van dit soort donoren. Want er zijn zo'n 250.000 mensen afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden met bloedplasma. Die helpen bij auto-immuunziektes en stollingsziektes als hemofilie maar plasma kan mogelijk ook een rol spelen in de bestrijding van corona. Metaal: "We zamelen ook plasma in van mensen die genezen zijn van corona want daar zitten antistoffen in en die kunnen we gebruiken om medicijn van te maken." Dit najaar hoopt Sanquin met resultaten hierover te komen.
Het is een kleine moeite en het kan veel mensen helpen.
Donor bij bloedplasmabank
Onaangekondigd binnenlopen om plasma te doneren, is niet de bedoeling. "We moeten je wel kennen", zegt Metaal. Het bloed van potentiële donors moet namelijk gecontroleerd worden op ziektes en er wordt een vragenlijst doorgenomen over het gedrag van de patiënt.
De donor die vanochtend, gemoedelijk knijpend in een tennisbal, bloed ligt te doneren, vindt dat iedereen zijn voorbeeld zou moeten volgen. "Het is een kleine moeite en het kan veel mensen helpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.