Oppositie: 'Kosten gekraakt huis vliegbasis Soesterberg verhalen op beveiligers'

© RTV Utrecht
HUIS TER HEIDE/SOESTERBERG - Oppositiepartijen in Provinciale Staten willen dat de provincie optreedt tegen de beveiligers van het pand langs de voormalige vliegbasis van Soesterberg. De woning werd in opdracht van de provincie beveiligd om te voorkomen dat het gekraakt zou worden, maar dat gebeurde toch. Onder andere de PVV en de VVD gaan aanvullende vragen stellen over de woning aan de Dolderseweg die eind vorige maand werd bezet.
De oude witte bakstenen villa staat al jarenlang leeg. Het pand en de grond probeert de provincie te verkopen. Vooralsnog levert de kraak nog geen probleem op voor dat verkoopproces, maar het is niet een mooi visitekaartje voor de potentiële koper. "Het geeft wel weer gedoe", aldus René Dercksen van de PVV.

Falende beveiliging

De partij vindt dat het beveiligingsbedrijf, dat verantwoordelijk was voor de controle van het gekraakte pand, de juridische kosten moet betalen. "We willen dat dit bedrijf aansprakelijk wordt gesteld", zo zegt Dercksen.
Een kraak moet binnen 24 uur worden gesignaleerd. Volgens gedeputeerde Robert Strijk is dat door de beveiliging niet op tijd gebeurd, waardoor er geen sprake is van huisvredebreuk en de krakers niet kunnen worden uitgezet. De provincie is nu bezig met juridische stappen om de bewoners op een andere manier te verwijderen.

Tijdsdruk

Statenlid Vincent Janssen van de VVD wil weten of de beveiliging op meer stukken grond van de provincie niet in orde is. "Wij vragen ons af hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus de VVD'er. "Ook maken we ons wel zorgen of die juridische stappen snel genoeg gaan."
De PVV denkt dat de krakers uiteindelijk wel zullen moeten vertrekken. Volgens Dercksen zal een rechter bij een belang van verkoop uiteindelijk beslissen tot een uitzetting.

Probleemdossier

De provincie probeert al jarenlang de kavels aan de Dolderseweg kwijt te raken om natuurbeheer te kunnen bekostigen, maar blunderde een paar jaar geleden met het verkoopproces. Door de fouten die zijn gemaakt en een zeer kritisch rapport van de Rekenkamer zijn de stukken grond opnieuw in de verkoop gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.