RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrouw van doodgeschoten Cothenaar beschuldigd van organiseren van moord op haar man

COTHEN - Nerveus bibberend zat ze in de rechtszaal vanmiddag: de weduwe van de in Cothen doodgeschoten Mike Goedhart. De 52-jarige Geertruida (Truitje) R. stond voor de rechter in een inleidende zitting. Zij wordt ervan verdacht dat zij de moord op haar man heeft georganiseerd, haar dochter een vuurwapen liet regelen en Goedhart op 26 maart door de vriend van haar dochter liet doodschieten.

In de rechtbank deed de vrouw er op advies van haar advocaat John Peters het zwijgen toe. Een geluidsopname waarin Truitje de moord met haar dochter en een ander persoon bespreekt en lijkt te bekennen, lekte uit naar de media. Peters vroeg de rechtbank daarom om de cameraploeg die in de rechtszaal aanwezig was, te verbieden de stem van zijn cliŽnte op te nemen. Toen die besloot dat de stem wel opgenomen mocht worden als die vervormd werd uitgezonden, nam de verdediging daar geen genoegen mee.


Het motief voor de moord op Mike Goedhart is nog altijd onduidelijk. Truitje heeft verklaard dat Mike haar en de kinderen had mishandeld, maar bleef desondanks van hem houden. Pas na Mike's dood hoorde ze schijnbaar ergere 'dingen over hem die ze nooit kon geloven', maar haar dochter Grietje zou hebben verteld dat ze toch waar waren. Advocaat Peters leek hiermee te suggereren dat er sprake was van seksueel misbruik door Goedhart, maar wilde dit na de zitting bevestigen noch ontkennen. Hij zegt pas meer als dochter Grietje haar verklaring heeft afgelegd.


'Schoonzoon'
De 20-jarige Mark H., de vriend van de dochter van Truitje, beweerde twee maanden geleden in de rechtbank dat hij alleen verantwoordelijk is voor de dood van Goedhart en dat hij uit noodweer heeft geschoten. Zijn 'schoonzoon zou Goedhart hebben wilen aanspreken over het mishandelen van zijn vrouw, stiefdochter en zoontje. Het pistool had hij bij zich om zichzelf te kunnen beschermen, omdat Mike een hekel aan hem had.

Goedhart werd volgens H. woest en zou hem hebben aangevallen met een stanleymes. H. zou vervolgens uit zelfverdediging op de man uit Cothen hebben geschoten. Een geluidsopname waarin weduwe Truitje lijkt te bekennen dat zij achter de moord zit, zou in scŤne zijn gezet om hem te beschermen, zegt H. Truitje zelf zegt dat zij ten tijde van de opname net wakker was en onder invloed van zware medicijnen.

Dochter
Het OM verdenkt ook de 19-jarige stiefdochter van Mike Goedhart van betrokkenheid bij de moord. Grietje zou in opdracht van haar moeder het moordwapen voor haar vriend hebben geregeld. Volgens de officier van justitie heeft Grietje tot nu toe niets over de verdenkingen willen verklaren. Het OM hoopt dat zij dat eind deze maand wel zal doen als zij opnieuw over de zaak wordt gehoord.

Vrijlating
Haar advocaat vroeg de rechtbank vandaag voor de tweede keer om zijn cliŽnte in afwachting van de rechtszaak vrij te laten. Haar toch al slechte gezondheid zou zwaar te lijden hebben onder het verblijf in de gevangenis. Ook zou het slecht gaan met haar 12-jarige zoon door het gemis van zijn moeder en is ze bang haar woonwagen op het kamp in Cothen kwijt te raken.


De officier van justitie verzette zich tegen vrijlating, omdat de verdenkingen te ernstig zijn. Als het nodig is, zou de vrouw vanwege haar medische situatie overgeplaatst kunnen worden naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. De rechters zijn het daarmee eens en beslisten dat zij vast blijft zitten.

Inhoudelijke behandeling
De volgende zitting in de zaak is op 2 oktober. Dan zitten naast Truitje R. waarschijnlijk ook dochter Grietje en schoonzoon Mark H. voor de rechter. Het zal nog een aantal maanden duren voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Ook een vierde verdachte, een vrouw van wie de dochter het vuurwapen kreeg, moet nog voor de rechter verschijnen. Zij zit net als de andere drie in voorarrest.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -