Jubilerende hulporganisatie voor vluchtelingen denkt nog lang niet aan stoppen

RTV Utrecht Lisa van Dorrestein
RTV Utrecht Lisa van Dorrestein © RTV Utrecht / Lisa van Dorrestein
UTRECHT - Hoera, Welkom in Utrecht bestaat vijf jaar. De organisatie zet zich in voor vluchtelingenhulp. Het jubileum wordt feestelijk gevierd. Vrijwilligers fietsen de hele week met een versierde bakfiets door de stad en delen bloemen en mokken uit aan de mensen die veel voor de organisatie hebben betekend.
Initiatiefnemers Hellen Kooijman en Frank kwamen vijf jaar geleden op het idee om zich in te zetten voor vluchtelingenhulp. Het idee is ontstaan toen beiden naar het NOS journaal keken waar ze zagen hoe een grote stroom vluchtelingen naar Europa trok. Kort daarna is een bijeenkomst georganiseerd waar vrienden, kennissen en mensen uit de buurt naar toe kwamen.
Vijfhonderd alleen gaande mannen werden twee dagen later opgevangen in de Jaarbeurs in Utrecht. Vanaf dat moment is Welkom in Utrecht een doorgeefluik geworden van activiteiten voor vluchtelingen.

Activiteiten

Welkom in Utrecht werkt samen met betrokken burgers en organisaties uit de stad. Met de hulp van vrijwilligers kan de organisatie de activiteiten realiseren. De taak vanuit WIU is om mensen vanuit het Asiel Zoekers Centrum (AZC) te werven en samen op een plek te brengen. De vrijwillige bedenkers van de activiteit werken het verder uit tot een leuke dag.
Een van de vaste activiteiten van de organisatie zijn de kookworkshops. Groepen mannen of vrouwen komen bij elkaar om de passie voor het koken te delen. Voornamelijk vrouwen wisselen op kookavonden recepten met elkaar uit. De avonden voor mannen zijn meer gericht op het bedenken en bereiden van gerechten. Het idee achter de kookworkshops is in 2016 ontstaan. Een Utrechtse studentenvereniging wilde iets met vluchtelingen doen en meldde zich bij de vereniging, waarna het plan werd gerealiseerd. De eerste editie vond plaats in Het Wilde Westen. ''Het initiatief is zo bevallen dat we hebben besloten hiermee door te gaan'', zegt initiatiefnemer van Welkom in Utrecht, Ankie Kippenbergh.
Voorheen werd er eens in de maand een kookavond georganiseerd waar zo'n vijftig mensen op afkwamen. Met de actuele coronamaatregelen is dit aantal teruggedrongen naar een kleinere groep. Hierdoor worden er vaker bijeenkomsten gepland om zoveel mogelijk mensen van een leuke avond te voorzien.
Welkom in Utrecht hoopt in de toekomst nog meer mensen te helpen zo lang dat nodig is. ''Wij gaan gewoon door. En als er geen behoefte meer aan ons is dan gaan we weer iets anders doen'', aldus Kooijman.

Buddygezinnen

Een ander project zijn de buddygezinnen. Bij dit concept kunnen Utrechtse gezinnen zich bij Welkom in Utrecht aanmelden. Het gezin wordt gekoppeld aan een gezin dat nieuw is in de stad. De gezinnen gaan bijvoorbeeld samen op stap om koffie te drinken of de kinderboerderij te bezoeken. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en aan je Nederlandse taal te werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.