26.000 Italofielen bij Kasteel de Haar: 'Een stukje Italië in Utrecht, geweldig!'

© RTV Utrecht
HAARZUILENS - Voor het zeventiende jaar op rij is Kasteel De Haar dit weekend ondergedompeld in Italiaanse sferen. Ongeveer 26.000 bezoekers komen op het evenement af en dat vergt de nodige organisatie in coronatijd. Er zijn minder bezoekers en de drukte wordt verspreid.
Het leek er even op dat het Italië Evenement, dat gewoonlijk in mei plaatsvindt, helemaal niet door kon gaan. De organisatie is blij dat ze het toch voor elkaar heeft weten te krijgen. "Om het coronaproof te houden, reserveren bezoekers een tijdslot. We proberen de drukte zoveel mogelijk te spreiden en letten erop dat iedereen voldoende afstand houdt", vertelt woordvoerder Marleen Haubrich.
Daarnaast is er eenrichtingsverkeer, meer ruimte tussen de kraampjes, worden er mondkapjes uitgedeeld en heeft de organisatie een speciale app zodat ze kan zien hoeveel mensen er tegelijk op het terrein zijn.

Cannoli's

Gewoonlijk komen er zo'n 30.000 'Italofielen' op het evenement af. Dit jaar worden er 26.000 bezoekers verwacht, verspreid over drie dagen. Ondernemers zijn blij dat het evenement toch door kan gaan. Andy van den Dungen maakt Siciliaanse cannoli's aan de lopende band. "Aan het begin van de crisis was onze omzet nul. Dit is het eerste grote evenement waar we weer kunnen staan, dus we zijn ontzettend blij."
De drukte lijkt bezoekers niet te deren. "Nee hoor, het is prima te doen", reageert een bezoeker. "Het voelt bijna als ieder ander jaar. Een stukje Italië in Utrecht, geweldig!"

Mondkapjes

Voor wie het toch te druk vindt, is er ook een kraampje waar ze Italiaanse mondkapjes verkopen. Ondernemer Edgar van Bueren laat zien dat Italianen die vaak om hun arm dragen, wanneer ze het mondkapje niet op hoeven te zetten. "Ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar ja, met de Italiaanse vlag kan dat niet anders. Iedereen is hier gek op Italië."
Het Italië Evenement is nog tot en met zondag.
Italië in Haarzuilens

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.