RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dierenarts waarschuwt na doodzieke katten in De Bilt: 'Let op met muizengif'

DE BILT - Meerdere katten in De Bilt zijn afgelopen week ziek geworden, vermoedelijk van muizengif. De katten zijn waarschijnlijk niet moedwillig vergiftigd, maar hebben het gif per ongeluk binnengekregen omdat iemand in de Rozenstraat last had van muizen en gif heeft gestrooid.

Het gaat om twee katten, beide patiënt bij dierenarts Marien Korthals Altes bij Dierenkliniek De Bilt. "Ik heb één kat zelf gezien en één kat is bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) terechtgekomen. Die kat was er heel erg aan toe", vertelt Korthals.

Symptomen
De katten kwamen uit dezelfde straat en werden een dag na elkaar ziek. De dierenarts legt uit wat de symptomen zijn. "De kat wordt sloom, ze zijn heel gevoelig voor geluid en schrikken snel. Ook kunnen ze koud worden, want het vergif werkt verdovend en daardoor daalt de lichaamstemperatuur", legt de dierenarts uit.

De dierenarts denkt met zekerheid te kunnen zeggen dat het door muizengif komt. "Er is sinds anderhalf jaar een nieuw muizengif op de markt en de katten hebben daar waarschijnlijk van gegeten. Of ze hebben een muis te pakken gekregen, die bijvoorbeeld al sloom was van het gif, en die muis opgegeten."

'Let op met muizengif'
Korthals Altes zegt desgevraagd dat katteneigenaren niet veel kunnen doen. "Wat kunnen mensen doen die last hebben van muizen, dat zou je moeten vragen. Gebruik liever muizenvallen dan muizengif en let op waar je het muizengif neerlegt. Doe dat ergens waar een kat er niet bij kan."

Tegen de kateigenaren zou hij willen zeggen: "Wees waakzaam. Ik ben bang dat we dit soort gevallen nog wel meer gaan zien." Beide katten zijn inmiddels weer thuis, ook degene die bij de UKG was. "Het gaat gelukkig goed met de dieren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -