Groots moment stilletjes gevierd: Utrechtse singel weer open

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vanaf vandaag is het eindelijk weer mogelijk om een rondje om de Utrechtse binnenstad te varen. Met een drie meter hoge emmer 'vol emoties' is de singel zojuist officieel geopend.
De emmer werd geleegd op de singel door buurtbewoners die op een replica van het Romeinse schip de PMAL (Per Mare ad Laurium) stonden, het eerste schip dat de doorvaart over de singel kon maken.Wethouder Eerenberg (D66) benadrukt dat met het legen van de emmer geschiedenis is geschreven.
"Ik denk toch wel dat het gevoel van trots overheerst. Dat we dit als stad met elkaar gedaan hebben en dat het weer klopt. Zo hoort Utrecht te zijn", vertelt hij.
Vanwege het coronavirus ging de geplande grootse opening niet door.Veel inwoners wisten dan ook niet dat vandaag de officiële opening was. Als bouwvakkers vanmorgen in alle vroegte de hekken opruimen die nog om de singel staan, vragen verschillende voorbijgangers zich af wat er staat te gebeuren.
In alle vroegte worden de hekken verwijderd
In alle vroegte worden de hekken verwijderd © RTV Utrecht
"Ik ga straks in de kano meteen een rondje doen", roept een man blij als hij hoort dat de singel weer opengaat. Een andere voorbijganger die zijn hond uitlaat, vindt dat het herstel wel erg lang geduurd heeft: "In China bedenken ze het en dan is het niet veel later ook gefikst", mompelt hij.

Fout uit het verleden

In 1968 viel de beslissing om de Catharijnesingel op te offeren voor asfalt. Vanaf dit moment hebben Utrechters niet-aflatend geprotesteerd om dit besluit ongedaan te maken. In 2002 stemde Utrecht in een referendum voor het weer opengraven van de Weerdsingel en Catharijnesingel. De afgelopen vijf jaren is hard gewerkt om de fout uit het verleden te herstellen.
Moest de singel in het verleden wijken voor de stationsvernieuwing, tegenwoordig maakt het water er juist prominent onderdeel van uit.
Verslaggever Jiri Glaap in gesprek met wethouder Eelco Eerenberg

Geld

De 92-jarige Joan Vermeulen was zo iemand die streed voor het behoud van de Utrechtse singel. Ze kan haar geluk dan ook niet op dat ze vandaag met eigen ogen ziet hoe de singel in ere is hersteld.
Vermeulen herinnert zich nog als de dag van gisteren dat ze besloot in actie te komen en de singel van de ondergang te redden. "We gingen met petities langs de deuren en spraken mensen aan op de markt. Het was een dagtaak hoor."
Samen met andere actievoerders wist ze te voorkomen dat de héle singel zou verdwijnen. Toch moest een gedeelte wijken. In 1969 begonnen bouwvakkers met de aanleg van een autoweg. De Catharijnesingel veranderde in de Catharijnebaan. Dat het allemaal nog veel erger had gekund blijkt wel uit het feit dat er zelfs plannen waren om het water uit de grachten laten lopen en ook daar de boel te asfalteren.
Vanaf 13.00 uur is het mogelijk de opening van vanmorgen digitaal te bekijken op emmertjeutrecht.nl. Vanaf 14.00 uur is de singel open voor vaarverkeer.
Oproep
Heeft u bijzondere herinneringen aan de singel? Was u er destijds bij toen het drooggelegd werd of wilt u gewoon iets kwijt? Stuur uw verhaal naar Nieuws@rtvutrecht.nl

Wij horen graag van u!

Om 11.40 is op RTV Utrecht een nieuwe aflevering van Utrecht aan de singel te zien waarin we toe leven naar de officiële ingebruikname van de vernieuwde singel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.