Baarnse verzamelt slaapzakken om naar Lesbos te sturen: 'Er wordt heel erg geleden daar'

© Pixabay
BAARN - Anderhalf jaar geleden was ze zelf vrijwilliger in kamp Moria op Lesbos. De Baarnse Ciska van den Andel zag er het erbarmelijke leven van duizenden vluchtelingen die helemaal niets hebben. Velen zijn ondertussen hun huis kwijtgeraakt nadat een brand afgelopen week een groot deel van het kamp verwoestte. Van den Andel wilde wat doen voor de vluchtelingen, en dus zamelt ze slaapzakken in om naar Moria te sturen. "Ik voelde me zo machteloos. Ik dacht: als ik iets kan doen, dan wil ik meteen aan de slag."
Op Facebook zag ze een oproep voorbijkomen van een vrijwilligersorganisatie die actief is in het kamp op Lesbos. Ze vroegen om slaapzakken in te zamelen de komende dagen. Het doel is om in totaal 15.000 slaapzakken bij elkaar te sprokkelen. Er liggen nu zeven slaapzakken in het huis van Van den Andel, maar ze hoopt op zo'n honderd.

Moeder knuffelen

De actie begint morgen officieel, maar Van den Andel kon niet wachten. "Ik heb meteen een team gevormd met vijf andere vrouwen die ook willen helpen." De situatie in kamp Moria raakt haar in het hart. Anderhalf jaar geleden was ze er zelf om vrijwilligerswerk te doen. Ze was gastvrouw in een 'shower power' huis. Daar konden vrouwen en kinderen veilig douchen.
Een vrouw had haar moeder al acht jaar niet gezien, ze wilde de mijne knuffelen
Ciska van den Andel
"Mijn 88-jarige moeder ging twee weken mee, dat was zo geweldig", vertelt Van den Andel. "Ze heeft zelf als kind in een Jappenkamp gezeten, dus het gaat haar allemaal ontzettend aan. Ze weet hoe het is om niets te hebben. Geen dak boven je hoofd, ziektes, honger, onzekerheid of dit ooit voorbij gaat. Die wilde zo graag iets doen, heel ontroerend. Vluchtelingenvrouwen vonden het ook fantastisch dat ze er was. Een vrouw zei: 'Ik heb mijn eigen moeder al acht jaar niet gezien, mag ik je knuffelen?'. Ik krijg er weer tranen van in mijn ogen."
"Die mensen hebben niets, er wordt heel erg geleden daar", vervolgt ze. "Ze zitten er ook vaak lang, zonder enig perspectief. Los wat je vindt van de hele discussie rondom de vluchtelingen, dat het gelukszoekers zouden zijn en hoeveel ruimte we voor ze hebben in Europa, dat staat wat mij betreft los van het humanitaire leed."

Gloednieuwe slaapzak

Om het humanitaire leed wat te kunnen verzachten, is ze op zoek naar slaapzakken. Gloednieuw, als het even kan. "Of zo goed als nieuw, maar dan wel brandschoon." Gloednieuw omdat de organisatie aldaar geen tijd heeft om alles uit te zoeken. "Het wordt echt langsrijden met een auto en uitdelen, hup, hup, hup!". De slaapzak moet goed warm zijn, het liefste met een capuchon. De hoesjes eraf, een touwtje er omheen (vanwege vervuiling) en inzamelen maar.
En inzamelen kan bij het huis van Van den Andel, aan de Westerstraat 20 in Baarn. Een kliko staat al klaar voor de deur. Elke provincie krijgt twee inzamelpunten en Van den Andel hoopt zo'n punt te kunnen zijn voor Utrecht. Als dat zo is, moet ze eigenlijk 650 slaapzakken verzamelen. Wordt ze het niet, dan brengt ze woensdag, aan het einde van de actie, zelf alle slaapzakken naar het dichtstbijzijnde verzamelpunt. Donderdag worden alle slaapzakken uit het hele land verzameld en daarna gaan ze zo snel mogelijk het vliegtuig in. "Misschien kunnen ze er volgend weekend al in slapen."
Ciska van den Andel vlecht en föhnt het haar van vluchtelingen, samen met een collega.
Ciska van den Andel vlecht en föhnt het haar van vluchtelingen, samen met een collega. © Ciska van den Andel
De moeder van Ciska knuffelt een vluchtelingenkind.
De moeder van Ciska knuffelt een vluchtelingenkind. © Ciska van den Andel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.