RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Demonstratie Vrouwen voor Vrijheid in Park Lepelenburg: 'Ik wil dat de wereld weer normaal wordt'


UTRECHT - In Park Lepelenburg in Utrecht hebben vanmiddag zo'n vijfhonderd mensen zich verzameld voor een demonstratie onder de leus 'Vrouwen voor Vrijheid'. De deelnemers maken zich zorgen over grondrechten die in hun ogen onder druk staan. "De hele samenleving wordt platgelegd voor een virus dat niet anders is dan een griep", zegt een bezoeker tegen RTV Utrecht.

Bezoekers kwamen met uiteenlopende motieven naar het protest. 'Vrijheid' was het gemeenschappelijke credo. De vrouwen hebben een mars gelopen die in het Moreelsepark startte en via de singel naar Park Lepelenburg ging. Daar was een programma met verschillende sprekers. Dat programma liep bij aanvang in het park enige vertraging op, omdat het pas kon beginnen toen alle deelnemers voldoende afstand hielden.

'Vrijheid, toekomst en grondrechten'
Jolanda Wilshaus is ťťn van de bezoekers van de demonstratie. "Ik ben voor het waarborgen van onze vrijheid, onze toekomst en onze grondrechten. De vrouwenmars zet zich in voor dit onderwerp." Wilshaus begint haar verhaal terwijl ze voorbijgangers een flyer in de hand drukt, waarop staat 'Samen terug naar normaal? Ja, dat kan!'.

 In Park Lepelenburg staan zondagmiddag zo'n vijfhonderd mensen. In Park Lepelenburg staan zondagmiddag zo'n vijfhonderd mensen. | Foto: RTV Utrecht / Tessa Beijer

Wilshaus maakt zich bijvoorbeeld druk om de economie die platgelegd wordt, betoogt ze. "De hele samenleving wordt platgelegd voor een virus dat niets anders is dan een griep. De coronamaatregelen gaan veel te ver." Wilshaus wilde eerder naar demonstraties in Den Haag over dit onderwerp, maar die gingen niet door. Ook is ze eerder bij bijeenkomsten van de Gele Hesjes geweest.

Eťn tot anderhalve meter
Een politieman ter plaatse vertelt dat de demonstratie in Park Lepelenburg ordentelijk verloopt. "Mensen houden ťťn tot anderhalve meter afstand, dat is nu voldoende. We hebben ook steeds overleg met de organisatie daarover. Dat gaat goed."

 Christien Kloosterboer met haar bord, een knipoog naar de Dolle Mina's Christien Kloosterboer met haar bord, een knipoog naar de Dolle Mina's | Foto: RTV Utrecht / Tessa Beijer

Ook Christien Kloosterboer wil aandacht voor 'vrijheid'. "Ik wil dat de wereld weer normaal wordt. Ik sta voor het behoud van vrijheid en voor diversiteit. We worden een eenheidsworst door die mondkapjes." Kloosterboer staat met een zelfgemaakt bord, het is een knipoog naar de Dolle Mina's, vertelt ze. "Die gingen zuiver over vrouwenzaken. Ik ga over iets veel groters, dat je de integriteit van je lichaam behoudt."

Vaccinatie
Als voorbeeld noemt Kloosterboer vaccinatie tegen het coronavirus, die overigens nog niet is ontwikkeld en waarover ook nog geen regels zijn gemaakt. "Ik vind dat je straks zelf moet kunnen beslissen of je dat wel of niet wil. Het moet niet zo zijn dat je straks niet naar een concert mag, als je niet gevaccineerd bent."

Kloosterboer benadrukt dat ze niet tegen vaccinatie is, maar voor de vrije keuze. "Ieder moet zijn eigen afweging kunnen maken." Al zou ze het coronavaccin zelf niet nemen, omdat ze vindt dat het veel te snel geproduceerd wordt. "Ik vertrouw het niet."

 Ook mannen laten van zich horen bij de demonstratie. Ook mannen laten van zich horen bij de demonstratie. | Foto: RTV Utrecht / Tessa Beijer

Bewustwording
Daniela van Nassauw en Esther van der Laan zijn vanuit Amstelveen en uit Oss naar Utrecht gekomen om deze demonstratie bij te wonen. "We zijn er vooral omdat het door vrouwen georganiseerd is. Als de wereld door vrouwen gerund zou worden, zou het er heel anders uitzien. We zijn ook tegen de spoedwet, maar vooral vůůr de vrijheid", benadrukken ze.

Wat ze hiermee hopen te bereiken? "Bewustwording en mensen wakker maken."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -