Maarnaars in de bres voor natuurgebied De Koeheuvels: 'Mensen komen hier samen'

Claire en Marcel Bouvrie met hond Flea.
Claire en Marcel Bouvrie met hond Flea. © RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - Op deze mooie nazomerdag is goed te zien hoe druk bezocht natuurgebied De Koeheuvels in Maarn is. In het gebied, met afwisselend bomen, zandvlakten en heide, wemelt het van de wandelaars, spelende kinderen en vooral veel hondenbezitters. Maar die gebruikers vrezen voor de toekomst, nu het gebied wellicht verkocht wordt.
De gemeente Utrechte Heuvelrug heeft schulden en heeft daarom een lijst opgesteld met grond en vastgoed die verkocht zou kunnen worden. Bossen en natuurgebieden zoals De Koeheuvels staan ook op de verkooplijst. Wethouder Boonzaaijer vindt het onderhoud daarvan niet de core-business van de gemeente.

Gevolgen

Veel Maarnaars vrezen nu dat de verkoop van De Koeheuvels nadelige gevolgen zal hebben. "Ze kunnen het gebied bijvoorbeeld afsluiten voor bezoekers, honden weigeren of het misschien zelfs bebouwen", legt Claire Bouvrie uit. Zij en haar vriend Marcel wonen nog maar een jaar in Maarn, en zijn er al erg aan gehecht. "We zijn speciaal voor De Koeheuvels in Maarn komen wonen."
Marcel en Claire lopen elke dag door het gebied met hun hond Flea. "Bijna alle mensen die ik ken in Maarn heb ik hier leren kennen", vertelt Claire. "Soms wisselen we telefoonnummers uit om een hondelspeeldate af te spreken." En niet alleen hondenbezitters zijn gek op De Koeheuvels. "Mensen komen hier om in de natuur te zijn en kinderen spelen hier. In de winter wordt hier sleetje gereden, met pasen zoeken we eieren en het kerstbomenvuur is hier. Mensen komen hier samen."

Voorwaarden

Daarom willen Claire en Marcel dat er voorwaarden worden gesteld aan de verkoop van het gebied. En zij zijn niet de enige. Een petitie om De Koeheuvels te redden werd al 2600 keer ondertekend. "En dat terwijl Maarn nog geen 5000 inwoners heeft", legt Claire uit. "Het leeft heel erg in het dorp."
Kinderen spelen graag op de zandvlakten.
Kinderen spelen graag op de zandvlakten. © RTV Utrecht
Gelukkig denken sommige raadsleden er hetzelfde over. Peter Kranenburg van het CDA wil ook dat er voorwaarden worden gesteld aan de verkoop. "De natuur moet behouden blijven en behouden betekent ook dat het vrij toegankelijk blijft", legt Kranenburg uit. Toch is hij wel voorstander van de verkoop. "Het is geen hoofdtaak van de gemeente om die natuur te beheren en te onderhouden. Dat kost geld en dat kunnen we beter besteden."

Geld

Om de natuur toch te beschermen hoopt Kranenburg dat een natuurorganisatie De Koeheuvels wil kopen. "Bijvoorbeeld Het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten of een plaatselijke natuurorganisatie", vertelt het raadslid. "Dat soort organisaties moeten we er bij betrekken om al die bossen in onze gemeente voor het nageslacht te behouden."
Ook Claire en Marcel zijn niet tegen de verkoop van De Koeheuvels, maar hopen dat de gemeenteraad niet alleen aan het geld denkt. "We willen ook niet dat onze gemeente schulden heeft", legt Claire uit. "Maar als je éénmalig een beetje geld krijgt en vervolgens woon je in een gemeente waar je het minder naar je zin hebt, omdat je één van de mooiste plekjes kwijt bent, dat zou heel zonde zijn."
Wandelaars in natuurgebied De Koeheuvels.
Wandelaars in natuurgebied De Koeheuvels. © RTV Utrecht
Eind september praat de gemeenteraad verder over de verkoop.
De Koeheuvels in Maarn wordt misschien verkocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.