Markante plekken Vijfheerenlanden in aquarel vereeuwigd

Open Atelierroute Vianen.
Open Atelierroute Vianen. © RTV Utrecht
LEXMOND - Komend weekend is er een Open Atelierroute in Vianen. Kris kras door de stad is het werk van zo'n twintig kunstenaars te zien. Zoals het werk van Gerard van Straten uit Lexmond, die aquarellen maakt, vaak van markante plekken uit de omgeving.
Gerard bezig aan een aquarel van de Dorpstraat in Lexmond.
Gerard bezig aan een aquarel van de Dorpstraat in Lexmond. © RTV Utrecht
Aquarelleren is best lastig, omdat het een spel is tussen nat en weer opdrogen. Waarbij kleuren soms in elkaar overvloeien maar soms is dat juist niet de bedoeling. Een föhn is dan ook een onmisbaar hulpstuk bij het drogen van de verf.
Met een föhn droogt het aquarelpapier sneller.
Met een föhn droogt het aquarelpapier sneller. © RTV Utrecht
Het tekentalent van Gerard werd al op de lagere school in Vianen herkend door de hoofdonderwijzer. Deze heeft toen een bekende Viaanse kunstenaar Arie Baggerman gevraagd of hij Gerard en een stuk of drie andere getalenteerde klasgenoten les kon geven. Een aantal winters kreeg Gerard dus na school aquarel les. Maar naarmate zijn schoolcarrière serieuzer werd raakte het tekenen en schilderen in de vergetelheid. Ook zijn hele werkende leven heeft hij nooit meer iets met aquarelleren gedaan, totdat hij met pensioen ging. Opeens had hij tijd en toen heeft zijn vergeten passie weer hervonden.
De Dorpsstraat Lexmond.
De Dorpsstraat Lexmond. © RTV Utrecht
En dat deed hij niet onverdienstelijk. Al bij zijn eerste expositie, nu zo'n tien jaar geleden, verkocht hij binnen vijf minuten zijn eerste werk. En sindsdien verkoop hij zeer regelmatig.
Wat fijn is, want anders verstop de boel, er is een goede doorspoeling. Het geeft ook een gevoel van waardering als mensen je werk mooi vinden.
Gerard van Straten
Het werk van Gerard is 26 en 27 september te zien tijdens Open Atelier Vianen.
Een aquarel van Gerard.
Een aquarel van Gerard. © RTV Utrecht
De aquarellen van Gerard van Straten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.