NVWA vliegt met drone bij nest Aziatische hoornaar in Veenendaal

De Aziatische hoornaar in Veenendaal.
De Aziatische hoornaar in Veenendaal. © Provincie Utrecht
VEENENDAAL - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet vandaag met een drone onderzoek naar een nest van de Aziatische hoornaar in Veenendaal-West. Het nest wordt verwijderd in opdracht van de provincie Utrecht.
Vorige maand werd het insect er al gespot, voor het eerst in onze provincie. Nu er een nest is gevonden, wordt het eerst onderzocht en wordt er ook gekeken naar het vlieggedrag van de grote zwarte wesp. De kennis die de NVWA hiermee verzamelt, kan hopelijk gebruikt worden bij het opsporen van andere nesten in Nederland, schrijft de organisatie.

Exoot

De Aziatische hoornaar, die sinds 2017 jaarlijks wordt gezien in Nederland, is voor mensen niet gevaarlijker dan een wesp. De invasieve exoot is wel schadelijk voor de natuur, want hij eet veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Om die reden is hij in 2016 op de zogeheten Unielijst geplaatst. Dat is een lijst met inmiddels 66 soorten planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.
De aanpak houdt onder meer in dat vestiging en verspreiding moet worden voorkomen. In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor de opsporing van Aziatische hoornaars en is de provincie verantwoordelijk voor de bestrijding. Het kan enkele dagen duren totdat het nest van in Veenendaal is bestreden en verwijderd.

Noordelijk

De Aziatische hoornaar wordt vooral gezien in Zeeland, Noord-Brabant en sinds dit jaar ook Limburg. In 2018 werd hij gespot in Amsterdam, op een boot. De vondst in Veenendaal is de op één na noordelijkste vondst ooit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.