RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren en natuurbeschermers willen dat Eemnes vaker maait: 'Gemeente onderhoudt berm slecht'


EEMNES - Moet gemeente Eemnes vaker de zeis hanteren? Zowel boeren als natuurbeschermers vinden dat er langs de polderwegen vaker gemaaid moet worden dan nu het geval is.

"We moeten met zijn allen trots zijn op de Eempolder", zegt boer Kees Eek. "Maar we willen geen ongewenste kruiden in de naastgelegen weilanden hebben. De gemeente onderhoudt de berm heel slecht."

Ongewenste gasten
Dat is ook Jantien de Loor van Eemland300 met haar eens. Haar vereniging komt op voor de Eempolder. Veel bloemen die nu welig in de berm tieren, ziet zij als ongewenste gasten. "Ridderzuring, brandnetels en berenklauw", somt zij op. "Dat zijn op zichzelf normale kruiden. Maar als je dat helemaal laat groeien en zaad laat schieten, dan hebben boeren daar last van."

"Dat is geen voeiding voor de koeien", beaamt Eek ook. "Een deel van het gewas willen wij ook verkopen aan mensen met paarden. Paarden zijn heel kritisch, die willen die rommel niet."

Kees Eek en Jantien de Loor zijn kritisch op het maaibeleid van Eemnes


En niet alleen voor paarden en koeien is een goed bermbeheer belangrijk, zegt De Loor. Ook insecten en daardoor ook weidevogels hebben er baat bij. "Eemland is een weidevogelgebied van nationaal belang. Er broeden hier heel wat grutto's per jaar."

Biodiversiteit
De oplossing is volgens Eek en De Loor simpel: maai twee keer per jaar de bermen. Dat gebeurt op sommige plekken nu al en dat heeft volgens de twee positieve gevolgen voor de biodiversiteit. In die pas gemaaide bermen hebben ook planten als rode klaver, gele klaver en zilverschoon een kans. Planten die door boeren en dieren wel worden gewaardeerd.

Wordt er niet gemaaid, dan ziet Eek alleen maar een oplossing in het gebruik van bestrijdingsmiddelen om de weilanden vrij te houden van de ongewenste indringers. Een oplossing die hij niet wil gebruiken. "Al die chemische middelen, deels mag het niet meer en deels willen we het ook niet meer."

De gemeente Eemnes laat in een reactie weten op korte termijn met alle betrokkenen in gesprek te gaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -