RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weer twee jaar tbs voor dementerende moordenaar Baarns echtpaar

BAARN - De tbs-maatregel met dwangverpleging voor de 76-jarige moordenaar Paul de R. is met twee jaar verlengd. De man die ruim 20 jaar geleden het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller vermoordde lijdt aan meerdere stoornissen en volgens de inrichting waar hij verblijft is de kans op recidive nog altijd hoog.

De man werd in 2005 in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij was een huisvriend van het echtpaar, dat sinds 1999 werd vermist. De R. woonde in hun huis en beschikte over hun geld. In de omgeving vertelde hij dat zij in het buitenland verbleven.

Vier jaar na hun verdwijning werden de stoffelijke resten van Hans en Ria gevonden in de Baarnse kinderboerderij waar Paul de R. beheerder was. Paul de R. werd door de rechtbank in Utrecht voor de dubbele moord tot levenslang veroordeeld. Hij ging in hoger beroep en werd na psychisch onderzoek in het Pieter Baancentrum gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De tbs-behandeling startte in september 2014. Sindsdien is de maatregel steeds met twee jaar verlengd. De instelling waar hij verblijft komt tot de conclusie dat in de afgelopen jaren geen verandering is gekomen in zijn problematiek. Volgens de rechtbank is verlenging van de tbs-maatregel nodig om de veiligheid van anderen te kunnen waarborgen.

De inmiddels 76-jarige man lijdt aan dementie. Zijn advocaat pleitte daarom voor een verlenging van de tbs-maatregel voor de duur van slechts één jaar. Volgens de raadsman is het onzeker hoe de gezondheid van de man zich ontwikkelt en is het maar de vraag of het verblijf in een tbs-kliniek noodzakelijk blijft. De rechtbank gaat voorbij aan dit verzoek. Een deskundige lichtte op zitting toe dat binnen een jaar geen ontwikkelingen in het ziekteverloop worden verwacht die van invloed zijn op het recidiverisico.

Zelf wil hij ook graag in de kliniek blijven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -