Instellingen

Oudste dieseltrein weer terug in Utrecht

UTRECHT - De Diesel III, de eerste dieseltrein die op Nederlandse bodem reed, is zondag na een opknapbeurt terug in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
Het museum moest dit topstuk twee jaar missen, omdat het een 'cosmetische operatie' moest ondergaan in Tilburg. De trein ziet er weer precies zo uit als in 1934, toen hij werd opgeleverd. Het enige verschil is dat hij niet meer zelf kan rijden, zei een voorlichter van het museum.
De trein werd zondag door een oude diesellocomotief van Tilburg naar Utrecht getrokken. Dit trok nogal wat bekijks. "Treinliefhebbers waren heel opgewonden over deze gebeurtenis. Langs heel de route stonden mensen foto's te nemen", aldus de woordvoerder.
De Diesel III, ook wel de NS27 genoemd, was in de jaren dertig een ware sensatie. Mensen stormden op de trein af en vochten om binnen te komen. De trein had voor die tijd erg brede zitplaatsen en een interieur dat op een luxe filmdecor leek. De vormgeving was geïnspireerd op de gestroomlijnde vorm uit Amerika die ook in Nederland een rage was.

Oudste dieseltrein weer terug in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.