Instellingen

Lintjesregen op een rijtje

PROVINCIE UTRECHT - De lintjesregen daalde dit jaar neer op de schouders van 233 Utrechters, het laagste aantal sinds 2005. RTV Utrecht heeft de feiten en cijfers even op een rij gezet.
* De meeste Utrechtse lintjes gingen naar de stad (32), gevolgd door Amersfoort (22) en Woerden (18).
* Bekendste geridderden zijn presentator Karel van de Graaf (Amersfoort), schrijfster Marion Bloem (Zeist) en jazz-zangeres Denise Jannah (Utrecht). Ook de pianist van Herman van Veen kreeg een lintje: Erik van der Wurff werd in De Bilt Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van der Wurff ontving zijn onderscheiding in het ziekenhuis. Daar waren de burgemeester en Herman van Veen zelf aanwezig.
* De lintjesregen heeft voornamelijk een boel mannen een onderscheiding opgeleverd: bij 233 gedecoreerden zitten slechts 85 vrouwen. In vier gemeenten ontvingen meer vrouwen dan mannen een lintje. Dit was in Abcoude, Houten, Montfoort en Woudenberg het geval. In drie gemeenten werden alleen maar mannen gedecoreerd: De Ronde Venen, Leusden en Loenen.
* In heel Nederland ontvingen 12 mensen de hoogste eer: zij zijn tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geslagen. Vier daarvan kwamen uit Utrecht (De Bilt, Nieuwegein, Utrecht en Zeist).
* De eerste provinciegenoten die dit jaar een koninklijke onderscheiding kregen waren drie inwoners van Oudewater. Onder hen is mevrouw Van der Klis, die zich vooral inzet voor Zorgcentrum De Schuylenburcht. In totaal krijgen dit jaar 233 Utrechters een lintje.
* In Wijk bij Duurstede werden in totaal drie lintjes uitgedeeld. Eén hiervan was voor burgemeester Swillens. In Houten hadden zeven mensen geluk. Eén van de geridderde Houtenaren is schrijver en plantendeskundige Wiert Nieuman. Hij werkt al 40 jaar in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht.
* Zeist was goed voor vijftien koninklijke onderscheidingen. Woerden telde de op twee na meeste met 18. Onder hen is Pieter van Leeuwen, de voorzitter van de Nederlandse Bouvier Club. De bekendste Zeistenaar is schrijfster Marion Bloem; zij werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
* Veenendaal heeft er zes inwoners met een lintje bij. Onder hen zijn predikant Klomp en Gerrit van de Lagemaat, die al 40 jaar vrijwilliger is bij voetbalclub GVVV. Zes onderscheidingen waren er ook in IJsselstein, bijvoorbeeld voor collectante Van Baggem.
* Tijdens de lintjesregen heeft Baarn zijn oranjegezinde naam weer waargemaakt. Liefst vijftien inwoners kregen een koninklijke onderscheiding, onder wie het echtpaar Dekker, dat zich al sinds de jaren '70 inzet voor de scouting.
Baarns buurgemeente Soest blijft steken op vijf lintjes
* Maarssen is dit jaar de enige gemeente waar tijdens de lintjesregen meer hoge dan gewone onderscheidingen zijn uitgereikt. Vier vrijwilligers werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar zes inwoners werden Ridder. Onder hen zijn predikant Hessen en oud-eigenaar Van Oostrum van Bouwonderneming Van Oostrum en Van Laar.
* De oudste Nederlander die vandaag een lintje kreeg woont in Doorn. De 92-jarige vrijwilliger De Jager zet zich al sinds de oorlog in voor onder meer de scouting. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug verraste de lintjesregen in totaal elf inwoners.
* De heer Zeldenrijk uit Loenen was als enige de ontvanger van een lintje, De schutter kreeg dut voor zijn inzet voor het schaatsen en de plaatselijke geschiedenis.
* In Breukelen werden drie inwoners koninklijk onderscheiden, net als in Abcoude en in Montfoort. Onderzoeker Kamerling uit Montfoort, van de Universiteit Utrecht, werd vanmorgen Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
* De lintjesregen heeft dit jaar vijf inwoners van Lopik verrast. Eén van de gelukkigen is docent Boumans van het Meerstroom College in Utrecht. In Eemnes werden vier lintjes opgespeld, onder andere bij oprichter Hoogland van de carnavalsvereniging.
* In Vianen, Rhenen en Bunschoten zijn vanmorgen elk zeven inwoners gedecoreerd tijdens de lintjesregen. In Bunschoten viel de eer te beurt aan onder andere Gerrit van Dijk, die al sinds de jaren '60 documentaires maakt over het dorp. In Rhenen en Vianen kregen vooral vrijwilligers uit kerken een lintje. In Vianen woont sinds vandaag ook een Officier in de Orde van Oranje-Nassau: professor van Leeuwen, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
* In één Utrechtse gemeente werd helemaal niemand geridderd: in Renswoude.
Cijfers Utrechtse lintjesregen op rij:
233 lintjes in totaal verdeeld onder 148 mannen en 85 vrouwen.
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: 4
Officier in de Orde van Oranje-Nassau: 11
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 38
Lid in de Orde van Oranje Nassau: 180
Meeste: Utrecht (32), Amersfoort (22) en Woerden (18)
Minste: Renswoude (0), Loenen (1) en Leusden (2)
Meer vrouwen dan mannen: Abcoude, Houten, Montfoort en Woudenberg
Alleen maar mannen: De Ronde Venen, Leusden en Loenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.