Binnenstad Utrecht in ban vrijmarkt

UTRECHT - De binnenstad van Utrecht is afgesloten voor autoverkeer. Sinds 18 uur is de vrijmarkt aan de gang en die duurt tot donderdagavond 18.00 uur.
Volgens de politie is het redelijk druk. Vooral bij het Centraal Station kwam de stroom mensen richting de binnenstad al vroeg op gang.
Om de festiviteiten in de stad in goeie banen te leiden, zijn ongeveer vierhonderd agenten op de been. In de meldkamer van de politie wordt de binnenstad met camera's in de gaten gehouden. "Hierdoor kunnen we ook goed zien hoe druk het is en hoe hulpdiensten het beste kunnen aanrijden, mocht er ergens een calamiteit zijn."
De politie is van plan tijdens het oranjefeest veel zaken op straat af te handelen. "We proberen kleine dingen ook klein te houden", zegt een woordvoerster. "Normaal mag je niet op straat drinken, maar mensen die nu met een biertje in de hand voor een café staan, hebben niets te vrezen."

OVERLAST

De politie benadrukt dat mensen die vervelend zijn of bijvoorbeeld wildplassen op straat op een bekeuring kunnen rekenen. "Overlast tolereren we niet", aldus de zegsvrouw.
De politie heeft de hele dag de handen vol gehad aan verkopers die al vroeg een plekje wilden bezetten. Dat is dit jaar verboden en overtreders konden rekenen op 90 euro. Handelswaar werd direct door de reinigingsdienst opgehaald.
De gemeente verwacht voor de 26e vrijmarkt tussen de 250.00 en 350.000 bezoekers. Vorig jaar kwamen er door slecht weer 250.000 mensen opdagen. In 2007 snuffelden er 400.000 mensen langs de kraampjes.
Behalve de vrijmarkt zijn er vanavond optredens op de officiele podia op Vredenburg, Rozenstraat, Jacobskerkhof, Breedstraat, Lucas Bolwerk, Neude, Korte Minrebroederstraat, Stadhuisbrug, Domplein, Ledig Erf, 't Wed
Donderdagmorgen gaat koninginnedag in Utrecht officieel om 09.30 uur van start met een aubade op het stadhuis.

Horeca op vrijmarkt in Utrecht
Vrijmarkt in Utrecht
Start van de vrijmarkt in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.