Veel officiële festiviteiten in de regio afgelast

REGIO - Steeds meer Oranjeverenigingen en gemeenten houden crisisberaad over het doorgaan van de festiviteiten na het drama bij Het Loo.
Een auto reed door het publiek en raakte bijna de bus met het koninklijk gezelschap. Daarbij vielen vier doden en dertien gewonden.
* De Provincie Utrecht heeft alle gemeenten geadviseerd om activiteiten die onder de gemeente vallen af te lasten. Hier valt ook het afsteken van vuurwerk onder. Dit uit respect voor het drama in Apeldoorn. Uiteindelijk mogen alle gemeenten wél zelf beslissen.
* De gemeente Utrecht verzoekt openluchtpodia met klem om optredens vanavond te staken. De podia mogen dit uiteindelijk zelf beslissen. Eerder lastte burgemeester Wolfsen al zijn programma af. Oranjeverenigingen in Utrecht is gevraagd uitgesproken feestelijkheden zoals vuurwerk af te gelasten en andere zaken, zoals de vrijmarkten, op een laag pitje te zetten.
* In Amersfoort zijn alle officiële activiteiten van de burgemeester gestaakt. De organisatoren van andere activiteiten moge zelf beslissen. Hoe dan ook zijn alle podia om 17.00 uur klaar.
* Bunschoten neemt in de loop van de middag een besluit over een concert vanavond. Een minuut stilte of afgelasting wordt overwogen.
* Het vuurwerk in Houten is afgelast. Lopende activiteiten mogen doorgaan. Wel wordt verzocht of deze versoberd en beperkt kunnen worden. De lampionoptocht die voor vanavond gepland stond gaat niet door. Tijdens de aubade in Schalkwijk sprak de burgemeester het volk kort toe.
* Naar aanleiding van de aanslag op het Koninklijk Huis heeft de burgemeester van Montfoort alle verenigingen geadviseerd hun activiteiten aan te passen. In gezamenlijk overleg is besloten alle activiteiten buiten om 18.00 uur te staken en binnenactiviteiten rond 21.00 uur te stoppen. Ook zal de burgemeester geen officiele handelingen meer verrichten. Zo zal hij niet de prijsuitreiking in de feesttent verzorgen. De lokale horeca heeft aangegeven om 18.00 uur de buitenactiviteiten te stoppen.
* In Nieuwegein zijn alle gemeentelijk activiteiten gestopt. Hieronder valt ook het lintjesfestijn. Organisaties wordt gevraagd niet al te uitbundig feest te vieren.
* In Maarssen wil burgemeester Van 't Veld dat alle openbare muziek uit gaat. Via de lokale radio van RTV Maarssen komt er een oproep aan de horeca.
* Het officiële gedeelte van het Oranjeprogramma in Soest is afgelast. Het particuliere initiatief op de Enk gaat vanavond wel door. Er zijn wel enkele aanpassingen: zo zal er twee minuten stilte in acht worden genomen, zal er geen vuurwerk zijn en is het geheel eerder afgelopen.
* Gemeente Utrechtse Heuvelrug had vandaag geen groot officieel programma. Wel wordt een rondje langs enkele vrijwilligersverenigingen nog even afgemaakt. Verder is Oranjeverenigingen verzocht vanavond bij muziek één minuut stilte in acht te nemen.
* In Veenendaal is het vuurwerk vanavond afgelast.
* In Woerden worden de kinderspelen op passende wijzen met minder volume afgesloten. Bij aanvang van het avondprogrammma (concerten) zal de burgemeester kort speechen. De concerten gaan wel door, maar het volume gaat lager ook wordt bands gevraagd de nummers aan te passen. Zo zullen er geen meezingers zijn en zal het programma eerder eindigen. Na het praatje van de burgemeester gaan alle gemeentevlaggen halfstok.
* De gemeente De Bilt heeft aan de oranjevereniging gevraagd de festiviteiten af te bouwen of te versoberen.
* Wijk bij Duurstede last het hele avondprogramma af. Het middagprogramma ging gewoon door.
Via RTV Utrecht blijft u op de hoogte. Vanavond in U Vandaag alles over het drama bij Het Loo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.