RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeesters kritisch over voorkeurspositie: 'Waarom krijgt de politieman geen voorrang en de onderwijzer wel?'

UTRECHT - De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn kritisch op de voorkeurspositie die leerkrachten krijgen bij het testen op corona. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls na afloop van een overleg in Utrecht.

"Wij zijn hier niet principieel op tegen, maar waarom krijgt de politie- of de vuilnisman geen voorrang en de onderwijzer wel? Lesgeven kan wel via een iPad en vuilnis ophalen niet", stelt Bruls.

De voorkeur voor de een, is volgens hem een nadeel voor een ander. "Het onderwijsland is nogal een grote groep die een fors beslag legt op de testcapaciteit. Mensen melden zich ook nog eens en masse."

De 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio's vinden dat je op grond van objectieve criteria de verschillende beroepen met elkaar moet vergelijken. Er bestaan volgens hen namelijk veel meer beroepsgroepen die voor de samenleving cruciaal zijn zoals "het waterschap of de energiemaatschappijen".

Jongeren
De burgemeesters bespraken vandaag verder andere actuele corona-ontwikkelingen en keken ook alvast vooruit naar de herfst en winter.

Zij maken zich zorgen om de jongeren. "Wij moeten juist zoveel mogelijk plekken waar zij graag komen, openhouden. Anders gaan ze zelf illegale feesten organiseren en dan zijn we verder van huis."

Volgens minister Ferd Grapperhaus staat "het perspectief voor jongeren" op de politieke agenda. "U zult hier snel iets over horen."

Regionale aanpak
Vanaf morgen begint formeel de regionale aanpak. Als lokaal het aantal besmettingen toeneemt, kunnen gemeentes aanvullende maatregelen nemen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -