Heidestein weer open voor publiek: 'Volg de paden met de witte koppen'

ZEIST - Na zes maanden dicht te zijn geweest is landgoed Heidestein vanaf vandaag weer open. Vlak nadat de coronamaatregelen van kracht gingen in maart, zag Utrechts Landschap de drukte in het Zeister natuurgebied toenemen. En met die drukte ook overlast: zwerfvuil, mobiele muziekinstallaties en picknickkleden in het heideveld. Het kwam de natuur niet ten goede. In april werden daarom alle ingangen afgesloten.
"Mensen gingen voetballen en ze gingen zwemmen in het ven met alle kwetsbare natuur." Publieksboswachter Jacqueline van Dam (Utrechts Landschap) somt op wat de boa's zoal tegenkwamen. "Het was alleen maar controleren. We kwamen handen tekort, d'r waren teveel boa's nodig om dit onder controle te houden. Het werd er niet leuker op."
Het landgoed ging eind april dicht
Het landgoed ging eind april dicht © Clementine Baan

Heidestein

Het toegangsverbod gold voor het begrazingsdeel van het natuurgebied, daar lopen heideschapen vaak vrij rond. Dat is het privilege dat de dieren hebben. Voor mensen geldt dat voorrecht niet, die moeten op de paden blijven. Jacqueline van Dam: "Hier leven bijvoorbeeld zandhagedissen. Het is dan niet de bedoeling dat mensen door het gebied gaan lopen." Ook zijn zeldzame mossen en korstmossen - een soort schimmel - aangetast door het eigenzinnige gedrag van wandelaars.
Het beleid van Utrechts Landschap is voor een groot deel gericht op het in stand houden van biodiversiteit. De natuurorganisatie streeft naar een groot aantal soorten dieren, insecten en planten en van die soorten ook grotere aantallen.
Dan helpt het niet wanneer mensen waterplaten uit het ven trekken. Het open watertje is een van de schaarse natte plekken in de omgeving. Insecten, kikkers en unieke waterplaten zijn ervan afhankelijk. "Voorheen stonden hier waterplanten; de witte waterranonkel. Dat is een zeldzame soort. Die is hier uit het water getrokken. Ik begrijp niet zo goed waarom. Hij is bedreigd, staat op de rode lijst."
Heidestein is weer open

Witte palen

Heidestein is normaal gesproken al een druk bezocht natuurgebied, zeker in het weekend. Na de invoering van de coronamaatregelen in maart is de drukte op doordeweekse dagen ook toegenomen. Door het toegenomen bezoek en de overtredingen in het gebied werd besloten het gebied af te sluiten.
De rust van de afgelopen maanden heeft geholpen bij het herstel. Ook heeft Utrechts Landschap nieuwe routes gemaakt, te herkennen aan de witte paaltjes. Bezoekers van het landgoed wordt nu verzocht om die wandelroutes te volgen en niet van de paden af te gaan. Boa's zullen extra aanwezig zijn en controleren of de regels die in het natuurgebied gelden worden nageleefd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.