Slaapzakkenactie voor vluchtelingenkamp Moria doorslaand succes: 'We hebben al meer dan duizend!'

© Privéfoto
UTRECHT - Als Anne Vermeulen uit Utrecht hoort dat er brand is uitgebroken in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos, breekt haar hart. Ze is vrijwilliger bij hulporganisatie Because We Carry en heeft met eigen ogen gezien hoe moeilijk de mensen het daar hebben. Nu het kamp verwoest is door een brand, bedenkt ze ze zich geen moment en maakt van haar huis een inzamelingspunt voor slaapzakken.
Het doel van de actie is om 15.000 slaapzakken te verzamelen. Elke provincie krijgt twee inzamelpunten en elk punt zal dus 650 slaapzakken moeten inzamelen. Inmiddels is bij Anne dat aantal al lang bereikt. "Ik denk dat ik nu ongeveer 1000 slaapzakken heb! Alles puilt uit. Maar gelukkig zijn er veel mensen bij wie ik ze even mag opslaan", vertelt Anne.
Slaapzakken worden tot het plafond toe opgestapeld
Slaapzakken worden tot het plafond toe opgestapeld © Privéfoto
"Mensen daar hebben helemaal niets en de winter staat voor de deur. Dus een slaapzak is wel het meest basale wat je kunt hebben."

Hartverwarmend

Ondanks dat het inzamelingspunt bij Anne 'gesloten' is, blijft het een komen en gaan van mensen. "Veel mensen blijven even een praatje maken of helpen spontaan mee. Het is echt hartverwarmend om te zien dat zo veel mensen zich inzetten voor de vluchtelingen op Lesbos."
Gelukkig hoeft Anne zich geen zorgen te maken over hoe al die slaapzakken op het Griekse eiland komen. "TUI en Corendon hebben al aangeboden om te helpen", glundert ze.
In totaal zijn er al 14.550 van de 15.000 benodigde slaapzakken toegezegd, zo laat de organisatie weten op Facebook.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.