Utrechtse Kamerleden bereiden zich voor op 'coronaproof' Prinsjesdag: 'Het is een spannende dag'

UTRECHT - Door het coronavirus ziet Prinsjesdag er dit jaar heel anders uit dan voorgaande jaren: geen bonte parade van hoedjes, geen koningspaar in een koets die naar het Binnenhof gaat, geen volle Ridderzaal en zelfs geen bordesscène bij Paleis Noordeinde. Maar voor het Utrechtse Tweede Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen mag dat de pret vandaag niet drukken: de GroenLinks-politicus maakt vandaag zijn eerste Prinsjesdag mee.
Tweede Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks).
Tweede Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks). © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Van den Nieuwenhuijzen zit deze ochtend in een joggingbroek aan de koffie. Er hangt een groen driedelig pak in de woonkamer en op de tafel liggen twee stropdassen klaar. "Ik ben nog een beetje aan het twijfelen: een rode of een bruine." Op zijn telefoon verschijnt een berichtje van zijn moeder: 'Veel plezier met je eerste Prinsjesdag.'
"Ik vind het wel spannend. Het is de eerste keer en het is een heel historische dag omdat het nog nooit zo heeft plaatsgevonden en waarschijnlijk ook zo nooit meer gaat plaatsvinden. Ik hoop volgend jaar wel weer in de Ridderzaal te zitten, ten minste: als ik op de lijst kom en herkozen ben."

Kapper

VVD-Kamerlid Zohair El Yassini loopt iets langer mee in Den Haag en is vanochtend te vinden bij Maesons Barbershop in Utrecht. Niet ter voorbereiding van een bezoek aan de Grote Kerk in Den Haag waar dit jaar de Troonrede wordt voorgelezen, maar omdat het een traditie is sinds hij 2018 Tweede Kamerlid werd.
"De baard wordt lekker bijgewerkt zodat 'ie er goed straks uitziet", vertelt El Yassini in de kappersstoel. "Ik ga straks wel naar Den Haag en ik vind het belangrijk dat mijn collega's erbij zijn, maar ik heb zelf besloten mijn collega's de ruimte te geven zodat zij 1,5 meter afstand kunnen houden. Ik kijk de Troonrede op kantoor, maar ik vond het wel belangrijk om bij Maeson langs te gaan, want ik vind het belangrijk om ondernemers in deze coronatijd te ondersteunen."
VVD-Kamerlid Zohair El Yassini in de kappersstoel bij Maesons Barbershop.
VVD-Kamerlid Zohair El Yassini in de kappersstoel bij Maesons Barbershop. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Coronaproof

Om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen, moest het programma flink worden omgegooid. Op de derde dinsdag van september is het normaal een drukte van belang in Den Haag, en dat moet dit jaar voorkomen worden. De gemeente Den Haag heeft mensen opgeroepen niet naar de hofstad te komen.
Koning Willem-Alexander leest de Troonrede dit jaar dus voor in de Grote Kerk, op loopafstand van de Ridderzaal. Politici verzamelen zich voorafgaand in het Tweede Kamergebouw. Van den Nieuwenhuijzen: "Daar worden we in etappes naar de Grote Kerk gebracht, zodat het allemaal helemaal coronaproof is: iedereen op afstand en niet te veel mensen tegelijkertijd. Iedereen moet ook op z'n plek gaan zitten, blijven zitten en een mondkapje op. Ik hoorde dat het nu al een collector's item is, dus ik ben heel benieuwd."

Afwezig

Er zijn ook Kamerleden die vandaag niet gaan, vertelt de GroenLinks-politicus. "Wij hebben de overweging gemaakt dat er een hele organisatie zo veel tijd, moeite en energie heeft gestoken in een goed coronaproof evenement. Het is ook een van de belangrijkste tradities in ons parlement, dus ik vind het vooral heel goed om te gaan en te laten zien dat je zelfs in coronatijd dit soort tradities kunt laten doorgaan."
De gemeente Den Haag opgeroepen om niet naar de hofstad te komen. Het gebied rondom de Grote Kerk wordt afgesloten met hekken, de aankomst van de koning is dan ook niet zichtbaar. Ook is er nauwelijks militair ceremonieel in de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.