Gemeentes willen dat Rijk meer betaalt voor nationale parken

De heide in Leersum is een belangrijk broedgebied voor vogels.
De heide in Leersum is een belangrijk broedgebied voor vogels. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het Rijk moet structureel meer geld betalen om nationale parken zoals Utrechtse Heuvelrug te onderhouden. Op dit moment ligt de financiële verantwoordelijkheid vaak bij gemeentes, en daar balen ze van.
Daarom heeft een groep gemeentes uit heel Nederland een motie ingediend bij de Vereniging Nederland Gemeenten. Namens onze provincie scharen Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Woudenberg, Soest, De Bilt en Bunnik zich achter de oproep.
Volgens wethouder Chantal Broekhuis van Utrechtse Heuvelrug heeft de coronacrisis laten zien hoe belangrijk nationale parken zijn. "Veel mensen trokken erop uit de natuurgebieden in. Willen we mensen in de toekomst blijvend een groene en natuurrijke omgeving bieden om in te recreëren, dan is het noodzakelijk dat het Rijk de Nationale Parken structureel financiert."
Nederland telt 21 nationale parken. Utrechtse Heuvelrug is de enige in onze provincie. Andere bekende nationale parken zijn bijvoorbeeld de Hoge Veluwe, De Biesbosch of het Dwingelderveld in Drenthe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.