Zeister burgemeester over tekorten bij gemeenten: 'We vrezen het ergste voor de jaren hierna'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Het water staat ons aan de lippen", zegt burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist. Hij wil samen met andere gemeenten een structurele oplossing voor de dreigende financiële tekorten. Er moet een onafhankelijke commissie komen om te bepalen hoeveel er nu werkelijk nodig is van het Rijk.
Burgemeester Koos Janssen: "Als een onafhankelijk orgaan kijkt, wat is het takenpakket en hoeveel geld is daarvoor nodig, dan is dat een vertrekpunt voor een gesprek tussen gemeenten en het Rijk. En nu is het zo dat het vertrekpunt voor een gesprek tussen Rijk en gemeente is hoeveel geld het rijk ervoor over heeft. Die kijkt helemaal niet naar de inhoud."

Bezuinigen

Veel gemeenten moeten gaan bezuinigen, vooral vanwege de hoge kosten van de WMO en de jeugdhulp. Eerder dit jaar luidden 21 van de 26 Utrechtse gemeenten hierover al de noodklok. Ze schreven een brandbrief aan het Rijk waarin ze aangaven niet genoeg geld te hebben voor de extra taken die ze hebben gekregen.
De WMO en de jeugdhulpverlening is bij de lokale overheid komen te liggen, maar het geld voor deze taken komt van het Rijk en het is onvoldoende om de zorg aan de inwoners te bieden. Burgemeester Janssen: "We leveren de zorg die in Den Haag gedefinieerd is. Wij voeren uit, maar krijgen te weinig centen daarbij. Ja, dat is gewoon niet houdbaar. Toch leveren we die zorg, maar dan ontstaan er tekorten bij andere dossiers, zoals een zwembad, zoals bermonderhoud, plantsoeninrichting, zoals onderwijs. Hoe lang hou je dat vol."

Corona

Ook maakt de gemeente zich grote zorgen over de gevolgen van corona. Janssen: "We vrezen het ergste voor de jaren hierna. We zitten nu al met tekorten. Hoe kunnen we ons inzetten met de opgave voor de samenleving, voor de inwoners en de ondernemers. Dat loopt ernstig gevaar als je door de dagelijkse kopzorg die heel groot is niet meer kunt investeren in de toekomst."

Gelijkwaardigheid

Gemeenten denken nu de oplossing te hebben, een onafhankelijke commissie die de taken en benodigde financiën op een rijtje zet. Op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt daar binnenkort verder over gesproken. Janssen denkt echt dat die onafhankelijke commissie ervoor zal zorgen dat de verhouding tussen Rijk en gemeenten gelijkwaardiger wordt. "We merken nu dat we vaak moeten soebatten en bedelen om geld. Het gaat helemaal niet meer over de inhoud."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.