Salsa-les voor blinden en slechtzienden: 'Ik vraag me niet hele tijd af of ik het wel goed doe'

UTRECHT - In een zaaltje in basisschool De Puntenburg, bij het Utrechtse Moreelsepark, wordt iedere week salsa-les gegeven. De felle tl-lampen en het ontbreken van sfeerverlichting verraden dat er iets bijzonders aan de hand is. De meeste deelnemers zijn namelijk blind of slechtziend. "Zet je hand op links, je voet op rechts en draai je hoofd op kwart over twaalf."
Blinden en slechtzienden volgen salsales.
Blinden en slechtzienden volgen salsales. © RTV Utrecht
Het idee voor de salsa-les voor blinden en slechtzienden komt van Annemarie Nodelijk, eigenaresse van dansschool Blinde Liefde voor Salsa. Ze werd twaalf jaar geleden slechtziend door een goedaardige hersentumor. "Een goedaardige tumor maar met kwaadaardige gevolgen, zeg ik altijd. Met rechts zie ik niks en met links zie ik alles in een kokervisus. Dus ik zie wel scherp, maar met een kleiner gezichtsveld."

Danslessen

Door haar visuele beperking kan Annemarie geen reguliere danslessen volgen. Dat gaat vaak te snel. Instructeurs vergeten al na vijf minuten dat ze iemand in de groep op een andere manier moeten begeleiden.
Blinden krijgen salsales in Utrecht
Daarom besloot ze zelf een dansschool op te richten. "Zet je hand hier of zet je voet daar, dat werkt voor ons niet. Iemand moet echt zeggen 'zet je hand op links, je voet op rechts en draai je hoofd op kwart over twaalf.' Dat zijn dingen waar wij wat mee kunnen in de non-visuele wereld". Annemarie volgt met veel plezier de lessen bij haar eigen dansschool. Ze draait haar hoofd zo veel mogelijk mee om de danspassen van haar leerlingen zo goed mogelijk te kunnen waarnemen.

Blinddoek

Met een afgeplakte bril ervaren de instructeurs hoe het is om een visuele beperking te hebben. Michael Dongor geeft les bij Blinde Liefde voor Salsa en oefent zelf wel eens met een blinddoek om zich te verplaatsen in zijn leerlingen. "Ik merk dat als je met weinig zicht oefent, je enorm hard bezig bent om het plaatje compleet maken. Je hoofd is constant heel hard aan het werk. Na een halfuur dansen ben je eigenlijk al moe".
De leerlingen genieten van de opzwepende muziek en energieke danspassen. "Ik vind het altijd heel leuk omdat ik een uur écht heb gedanst", zegt Alicia. "Ik vraag me niet de hele tijd af of ik het wel goed doe. Ik heb lekker bewogen en de sportschool vind ik heel saai en dit is leuk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.